Cihad-ül Ekber Danişmendliler & Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi Karadeniz Turnesinde

02 Ekim 2021 01:38 Kültür/Sanat
resimler-haber/bir_zamanlar_selçuklu_danışmendliler_sergisi.jpg
google news

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi’nce (GAKSA) düzenlenen ve 2019 yılından beri Türkiye’yi dolaşan ‘Cihad-ül Ekber Danişmendliler & Bir Zamanlar Selçuklu” sergisi Karadeniz turnesinde. Bayburt’tan başlayıp Zonguldak/Ereğli’sinde sonlanacak sergi, Anadolu’yu yurt edinen ilk beylikler ve devletleri anlatıyor.

Sergide, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleri ile Danişmendlilere ait replika başlıklar; sultanlar, hanım sultanlar ve bilim insanlarının canlandırıldığı kostümlü kitre (geven otundan yapılan) heykeller ile o dönemi tasvir eden yağlı boya tablolar yer alıyor.

Türklerin Anadolu’ya yerleşmeleri Sultan Alparslan’ın komuta ettiği Malazgirt Savaşıyla kalıcı olarak başladı. Bir Zamanlar Selçuklu sergisi de Anadolu Türk siyasi tarihini başlatan ve Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alparslan ile başlıyor. Cihad-ül Ekber Danişmendliler bölümü, Anadolu’ya ilk yerleşen ve beylikler kuranlardan biri olan Danişmendliler’i konu alıyor. Sizleri, rehber anlatımının da yer aldığı sergide kitre heykeller ve resimler aracılığıyla Türk tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.

bir zamanlar selçuklu sergisi fotoğrafları selçuklu bayrağı

İran’da kurulan Türk- İslam Devletlerinden biri olan Büyük Selçuklu Devleti’nin hükümdarı Sultan Alparslan’ın Anadolu topraklarında hüküm süren Bizans ile yaptığı Malazgirt Savaşı sonrası Anadolu’nun kapıları Türklere açıldı ve Anadolu’ya yoğun ve kalıcı Türk göçleri yaşandı.

Danişmend Gazi bunlardan biri ve Tokat Niksar çevresinde kendi beyliğini kuruyor. Bu beylikler Anadolu’nun Türkleşmesinde ve bayındır hale gelmesinde büyük rol oynuyorlar. Örneğin Anadolu’da kurulan ilk Türk İslam medresesi olan Yağıbasan Medresesi de Danişmendliler tarafından Niksar’da kuruluyor. Daha sonra bu beylikler Anadolu Selçuklu Devleti tarafından tek bir bayrak altında toplanıyorlar.

selçuklu sergisindeki heykeller

Sergide Anadolu Türk siyasi birliğini sağlayan Selçuklu hükümdarlarının heykelleri de yer alıyor. Ayrıca bu dönemlerde yaşamış İbni Sina, Beyruni, Gevher Nesibe, Artuhi ve Efrumiyye, Muhyiddin-i Arabi, Gülümser Hatun gibi önemli tarihi kişiliklerin de heykelleri yer alırken, hayatlarından kesitler anlatılıyor.

Geven otunun reçinesinden sıcak suyla yapılan kitre heykellerin yer aldığı heykel koleksiyonu Işın Fırat tarafından hazırlanmış. Sergide Konya Olgunlaşma Enstitüsünün Sultan-ı Bahreyn koleksiyonundan parçalar, H. Gürkan Akkuş’un replika şapkaları da yer alıyor. Yaşanmış olayları anlatan menkıbe tasviri tablolar Osman Nuri Arslan koleksiyonuna ait.

Turne Programına göre:
Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Ordu, Tokat – Niksar, Samsun, Amasya, Çorum, Sinop, Kastamonu, Bartın, Amasra, Zonguldak- Ereğli ziyaret edilecek.


Daha fazlası için: instagram @birzamanlarselçuklusergisi