Dünya Bisiklet Günü'nde Özgür Pedallar

03 Haziran 2021 13:00 Yaşam
resimler-haber/Bisiklet-günü-mehmet-kasapoğlu-3-haziran.jpg
google news

3 Haziran Günü Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı'nın 2018 yılında aldığı kararla cemiyete üye olan ülkelerce Dünya Bisiklet Günü olarak kutlanılıyor. Türkiye'nin günümüzde 193 üye ülkeden oluşan Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden biri olması sebebiyle bugün yurdumuzda  Dünya Bİsiklet Günü adına etkinlikler yapıldı. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anadolu Hisarı'nda gençlerle buluşup bisiklet sürdüğü bir paylaşımda bulundu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da biraz pedallıyalım dedik sözleriyle kasketiyle bisiklet sürdükleri görüntüleri paylaşarak bu günü andı.

ziya selçuk bisiklet turundan fotoğraf paylaştı twittterda

Hangi Kaslarım Çalışır

Bisiklet sürerken sadece bacaklarınız çalışıyor gibi görünse de aslında bisiklet sürmek pek çok kasın vücutta aynı anda çalışmasını sağlar. Bu sebeple direnç antremanlarından biri olarak kabul edilir ve güçlenmenizi sağlar. Temelde bacaklar, kalça ve karın bölgesindeki kaslar yoğun biçimde çalıştırılırken aynı zamanda iç ve dış karın kaslarında, göğüs, omuz, kol ve sırt ve boyun kaslarında da kas hareketliliği görülür. Üst vücut kas grubuna giren bu kaslar egzersiz esnasında destek ve stabilizasyon sağlama işlevini görürler. Bu hareketlilik sebebiyle vücut şekillendirme için başvurulan bir egzersizdir ve her spor salonunda spor programlarına eğitmenler tarafından sıklıkla eklenir. 

Dünya Sağlık Örgütünden Pandemide En İyisi Bisiklet Önerisi

Koronavirüs sürecinde aktif kalabilmek ve sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde fiziksel yakınlık olmadan seyahat edebilmek için bisiklet kullanımını öneren Dünya Sağlık Örügü (WHO) açıklamasında:

“Dünyadaki pek çok şehir Covid-19 salgınını önlemek ve fiziksel temasları sınırlandırmak için bir dizi önlem sunarken pek çok bölgede insanlar, işe veya alışverişe gitmek için yeni ulaşım yöntemleri arıyor.

Bu noktada temel ihtiyaçları karşılamak ve şehir içinde ulaşım sağlamak adına mümkün olduğunca bisiklete binmenizi veya yürümenizi tavsiye ediyoruz. Bu, bir taraftan günlük fiziksel aktivite gereksiniminizi karşılarken çalışma, ulaşım, spor, eğlence ve alışveriş gibi faaliyetlerinizi fiziksel mesafeyi koruyarak yerine getirmenizi sağlar.” sözleriyle bisikletin işlevselliğini vurguluyor.