Demir Elma Festivali
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği desteği ve Marmara Belediyeler Birliği iştirakiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür Diyalog ve Destek Programı kapsamında Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği ile Borçka Belediyesi tarafından “ortaklaşa” yürütülen “Demir Elma Festivali Projesi”nin kapanış etkinliği DEMİR ELMA FESTİVALİ 1-3 Kasım 2024 tarihlerinde Borçka'da gerçekleştirildi.
Festival Borçka Sanat Sokağı’nda Nazan Uzungül Köse ve Hüseyin Köse yürütücülüğünde “Kağıt Hamurundan Elma Yapımı” ile atölyesi ile başladı. Daha sonra Demir Elma İle İnovatif Gıda Atölyeleri başlığında Borçka Kooperatifi Dayanışma Evi’nde Minon atölye kurucusu ve Minon Cakes işletmecisi Arzu Çetintaş yürütücülüğünde Demir Elma Crumble Atölyesi, Fındık Ocağı kurucu ortağı Seyyare Sungur yürütücülüğünde Demir Elmadan Çikolata Atölyesi ve Loresima Cafe Bistro işletmecisi, Papuli Kahve kurucu ortağı Emre Kurdoğlu yürütücülüğünde Demir Elmalı Kahveler Atölyesi ile gün devam etti.
Festivalde Ressam Numan Okutan’ın festival için özel olarak hazırladığı “Zamana Karşı” eserinin sunumu yapıldı. Sanat aracılığıyla sosyal uyumu amaçlayan Sirkhane performansı ile gerçekleştirilen Borçka Kent Yürüyüşü ardından festivalin ilk günü söyleşiler ile sürdü.
Mert Fırat ve Güneşin Oya Aydemir’in konuk olduğu “Aktivizm, Dayanışma, Kültür-Sanat, Dirençlilik” söyleşisi ardından Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevilay Refika Kadıoğlu, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu temsilen Cenk Dereli açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Günün son söyleşisi “Markalaşmaya Doğru Giden Bir Kent: Borçka’nın Demir Elması” başlığında tarihçi Taner Gökdemir ve Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan tarafından gerçekleştirildi.
Levent Soy ve Zilan Kaki liderliğinde sürdürülen “biraradadans” ekibinin “Buluşma” adlı performansı ardından Lamzira Afakidze ve Lazuri folkloru uzmanı Lili Abdulishi’nin halk müziği topluluğu Adtzali Ensemble ve rock gitar tekniklerini yerel motiflerle uyarlayan Serdar Öztop'un “Anadolu Kolektif” başlıklı konserleri ile festival devam etti.
Festivalin ikinci günü Maradit/Muratlı köyünde ve üçüncü günü Borçka/Karagöl etkinlikleriyle tamamlandı.
Kaynak