Dijital Tarım Pazarı DİTAP'ı Tanıyın

23 Temmuz 2021 20:33 Ekonomi
resimler-haber/dijital_tarım_pazarı_moenhaber_ditap_kapak.jpg
google news

Dijital Tarım Pazarı çiftçiye ürünlerini satabileceği pazar bulmanın yanında tüketici ve esnafa da aradığı kalitede ürünü tedarik edebilmesinde kolaylık sağlama amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilmiş online pazarlama projesidir. Dijital Tarım Pazarı sayesinde çiftçinin pazarlama imkânı artarak, tüketici de makul fiyattan, kaliteli ürün alma imkânı bulmaktadır.

DİTAP ile bitkisel, hayvansal ürünler ile su ürünlerinin direkt satışının sağlanmasının yanında, sözleşmeli üretim sayesinde fiyatların sezon öncesi öngörülebilir olmasıyla ihracat pazarları genişlemektedir. Üreticilere avantaj getirecek bu Dijital Pazar öncelikle girdi finansmanı kolaylığıyla tohum, gübre gibi ürünlerin tedarikini sağlamaktadır. 

Bunların yanında sisteme yeni kazandırılan Tarımsal Arazi Kiralama Modülü ile çiftçilerin arazilerini DİTAP üzerinden kiraya verebilmelerinin önü açılmıştır. Tarım Arazileri Kiralama Modülü ile tarım arazisini kiraya vermek isteyenler ile üretim yapmak için tarım arazisi kiralamak isteyenler de platform üzerinden buluşabileceklerdir. 

dikap ekran alıntısı

OLANAKLARIM NELER?

Alıcı ve Üretici (satıcı) olarak ayrılan Gerçek / Tüzel kullanıcılar kendilerine ayrılmış özel sayfalar aracılığı ile talep ve teklif oluşturabilmekte bunun yanında Doğrudan Satış ilanı da verebilmektedir. Alıcılar tarafından oluşturulan talepler bölgede yer alan üreticiler tarafından kolaylıkla görülebilmekte ve bu taleplere teklif verilebilmektedir.

Oluşturulan talebe birden fazla üreticiden teklif gelebilmekte ve alıcı istediği teklifi değerlendirebilmektedir. Alıcı ile Satıcı arasında yapılacak sözleşmede Miktar, Fiyat, Üretim Tipi, Nakdi/Ayni Avans, Üretim Yeri, Sipariş Tarihi, Teslimat Tarihi, Nakliye, Paketleme vs. gibi tüm detaylar önceden belirlenmekte ve her iki tarafta güvenle ticaretini yapabilmektedir.DİTAP üzerinde sözleşmeler, hem ıslak imza ile hem de elektronik imza ile imzalanabilmektedir.

NASIL KULLANACAĞIM?

Gerçek / Tüzel kişiliklerin DİTAP başvuruları ditap.etarim.gov.tr portal adresi aracılığı ile elektronik ortamdan yapılmakta, alıcı ve satıcı girişleri sup.etarim.gov.tr adresinden e-devlet veya kullanıcı adı / şifre aracılığı ile sağlanmakta ve gerekli tüm işlemler yine bu ortamda elektronik ortamda oluşturulmaktadır. Yeni kayıt olacak Gerçek/Tüzel kişiler sup.etarim.gov.tr/login adresinden Kayıt Ol veya Kurumsal Kayıt butonları aracılığı ile birkaç adımda üyeliklerini oluşturabilmektedir. Üyeliğini tamamlayan kişiler mobil numaraları ile sisteme ilk giriş esnasında doğrulanmaktadır.

Alıcı olmak isteyen firmalar sisteme ESBİS veya MERSİS ile kayıt olabilmekte. Satıcı olmak isteyen firmalar ve vatandaşlar ise mutlaka Bakanlık Sistemlerine kayıtlı olmalılardır. (ÇKS, HBS, AKS, KBS, SBS).

Destek için Alo 180 Timer Hattını Arayabilirsiniz.

Kaynak: DİKAP'a ulaşmak için tıklayınız.