DNAqua-Net COST Eylemi Tamamlandı
Avrupa'daki su ekosistemlerinin biyolojik değerlendirmesi için yeni genetik araçların geliştirilmesi” konulu AB COST Eylemi DNAqua-Net tamamlandı.
Eylem kapsamında, bilimsel uzmanlar, politikacılar, su yöneticileri ve diğer paydaşlar, özel şirketler ve sucul habitatların izlenmesi ve değerlendirilmesi için DNA temelli yaklaşımların kullanımına katılan daha geniş halktan oluşan canlı bir ağ oluşturmuş. Resmi olarak Kasım 2016'da başlatılan DNAqua-Net, yeni nesil araştırmacıların ve su yöneticilerinin eğitimine katkıda bulunarak onları Avrupa'da ve ötesinde yeni teknolojilere hazırlamaya katkıda bulunmuş.
DNAqua-Net Hakkında
Su ekosistemlerinin ve işlevlerinin korunması, muhafazası ve restorasyonu küresel öneme sahiptir. Avrupa ülkeleri için esas olarak AB Su Çerçeve Direktifi (WFD) aracılığıyla yasal olarak bağlayıcı hale geldi. Belirli bir su kütlesinin ekolojik durumunu değerlendirmek için sudaki biyolojik çeşitlilik verileri elde edilir ve referans su kütlesiyle karşılaştırılır. Bu şekilde elde edilen sayısal uyumsuzluk, potansiyel yönetim eylemlerinin kapsamını belirler. Biyoçeşitlilik değerlendirmesine yönelik mevcut yaklaşım morfo-taksonomiye dayanmaktadır. Bu yaklaşımın zaman alıcı olması, zamansal ve mekansal çözünürlüğün sınırlı olması ve analistlerin bireysel taksonomik uzmanlığının değişmesi nedeniyle hataya açık olması gibi birçok dezavantajı vardır. Yeni genomik araçlar yukarıda bahsedilen sorunların çoğunun üstesinden gelebilir ve geleneksel biyolojik değerlendirmeyi tamamlayabilir, hatta yerini alabilir. Henüz, Farklı kurumlarda birbirinden bağımsız olarak çok sayıda yaklaşım geliştirilmekte ve bu da her türlü uyumlu rutin uygulamayı engellemektedir. Bu Eylemin amacı, Avrupa su kütlelerinin biyolojik çeşitlilik değerlendirmelerine yönelik rutin uygulama için altın standart genomik araçları ve yeni eko-genomik endeksleri belirleme göreviyle disiplinler arası bir grup araştırmacıyı güçlendirmektir. Üstelik, DNAqua-Net, onları yeni teknolojilere hazırlayan gelecek nesil Avrupalı araştırmacıların eğitimi için bir platform sağlayacak. Grup, su yöneticileri, politikacılar ve diğer paydaşlarla birlikte, yasal olarak bağlayıcı değerlendirmelerin bir parçası olarak eko-genomik araçların standart uygulaması için kavramsal bir çerçeve geliştirecek.
Proje sürecinde, DNAqua-Net, çevresel gözetimi yeniden tanımlamak ve geliştirmek için taksonomistler, biyoizleme uzmanları, DNA teknolojisi geliştiricileri, politika yapıcılar ve yöneticiler dahil olmak üzere dünya çapında 49 ülkeden 500'den fazla katılımcıyı bir araya getirdi.
Ayrıca, DNAqua-Net, Uluslararası Açık Erişim Akran Değerlendirmesi Dergisi'nin oluşturulması, eDNA metodolojilerinin standardizasyonu üzerine AB CEN Çalışma Grubu'nun kurulması ve Su Çerçeve Direktifi ile ilgili Avrupa Komisyonu çalışma grubu olan ECO-STAT'a katkı sağlanması gibi önemli başarılarla sonuçlandı. Eylem ayrıca 2022'deki Birleşmiş Milletler Bilim Zirvesi'nde standardizasyon yöntemlerine ilişkin bir günlük bir oturum düzenledi.
Duisburg-Essen Üniversitesi'nden Eylem Başkanı Profesör Florian Leese konuyu şöyle açıklıyor: "Genomik analizin arkasındaki konsept, bir su örneği almak, DNA'yı çıkarmak, karakteristik bir işaretleyici geni çoğaltmak ve çevresel DNA'dan (eDNA) tanımlanan dizileri bir veri tabanıyla karşılaştırmaktır." Eylem Başkanı. "Bu, numune içindeki biyolojik çeşitliliğe iyi bir genel bakış sağlıyor ve hızlı ve verimli bir şekilde yapılabiliyor.
Florian sözlerini şöyle bitiriyor: "Eylemden çıkan toplam 100'ün üzerinde makale ve iki Horizon AB projesi, Eylemdeki düşünce ve fikirleri ele alıyor."
Kaynak