Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları: Kadınlara Yatırım Yapın

08 Mart 2024 10:05 Gündem
resimler-haber/why-investing-in-women-is-a-human-rights-issue.webp
google news

8 Mart 2024 Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler'in katılımıyla Kadınlara Yatırım Yapın: İlerlemeyi Hızlandırın teması altında kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yapılan açıklamada “Dünya, jeopolitik çatışmalardan artan yoksulluk düzeylerine ve iklim değişikliğinin artan etkilerine kadar pek çok krizle karşı karşıya. Bu zorluklar ancak kadınları güçlendiren çözümlerle çözülebilir. Kadınlara yatırım yaparak değişimi tetikleyebilir ve herkes için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha eşit bir dünyaya geçişi hızlandırabiliriz.” İfadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar 342 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu aşırı yoksulluk yaşıyor olabilir. Kadınların ihtiyaçlarının ve önceliklerinin dikkate alınmasını sağlamak için hükümetlerin cinsiyete duyarlı finansmana öncelik vermesi ve temel hizmetler ile sosyal korumaya yönelik kamu harcamalarını artırması gerekiyor.

Politika yapıcılar aynı zamanda kadınların ücretli ve ücretsiz bakım işleri yoluyla dünya çapında ekonomilere yaptıkları hayati katkıya değer vermeli, bunu kabul etmeli ve hesaba katmalıdır. Kadınlar ücretsiz bakım işlerine erkeklerden yaklaşık üç kat daha fazla zaman harcıyor ve eğer bu faaliyetlere parasal bir değer atfedilirse, GSYİH'nın yüzde 40'ından fazlasını oluşturacaklar.

Kaynak

UN WOMEN

Photo: UN Women/Oscar Levia