Dünya Ozon Günü

16 Eylül 2024 14:47 Çevre
resimler-haber/dünya_ozon_günü.webp
google news

Bugün, 16 Eylül, Montreal Protokolü'nün çevreye zararlı ozon tüketen maddeleri (ODS) aşamalı olarak ortadan kaldırmasını anmak için Dünya Ozon Günü. Montreal Protokolü kapsamındaki ODS tüketimi, 1986'dan 2023'e kadar AB'de ve dünya çapında yaklaşık %99 oranında azaldı. Geriye kalan %1, alternatiflerin henüz yaygın olarak bulunmadığı bazı endüstriyel süreçleri, yangınla mücadeleyi, laboratuvar ve analitik kullanımları yansıtıyor.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), şirketlerden her yıl toplanan, AB'de hammadde olarak ozon tüketen maddelerin üretimi, ithalatı, ihracatı, imhası ve kullanımıyla ilgili yeni verileri yayınladı. Veriler, AB'nin Montreal Protokolü kapsamındaki yükümlülüklerini nasıl yerine getirdiğini gösteriyor ve daha iddialı AB Ozon Yönetmeliği'ndeki ilerlemeyi izliyor.

2023'te, AB'de ozon tabakasını incelten maddelerin tüketimi (üretim ve ithalat eksi yıkım ve ihracat) 2022'deki -2.954 tondan +1.306 metrik tona yükseldi . AB'de kontrollü ozon tabakasını incelten maddelerin üretimi 2022'ye göre %20 daha düşükken, bu maddelerin ithalatı %2 azaldı. Bu hacimler, Montreal Protokolü 1986'da kabul edildiğinde Avrupa'da tüketilen toplam ODS'nin %1'inden daha azdır.

AB ayrıca 2050 yılına kadar hidroflorokarbonların (HFC'ler) tüketimini tamamen ortadan kaldırmaya kararlıdır. Bugüne kadar kaydedilen ilerleme umut verici olsa da, örneğin soğutucu kullanımında F gazlarını daha az zararlı alternatiflerle değiştirmek için önemli bir teknolojik gelişmeye ihtiyaç duyulmaktadır. F gazları, ozon tabakasını incelten maddelerin yerine kullanılmak üzere sunulmuştur. Ozon tabakasına zarar vermezler ancak sera gazları olarak iklim üzerinde çok yüksek bir ısınma etkisine sahiptirler.

Kaynak

EEA

Resim: Jose Antonio Gallego Vázquez