Elektrikli Skuter (E-Skuter) Kullanım Ücreti ve Ödeme Şekli

28 Mart 2022 20:45 Yaşam
resimler-haber/512IMG_8294.webp
google news

Ulaşımın çevre üzerindeki egzoz emisyon ve karbon salınımı gibi olumsuz etkilerini azaltmak maksadıyla kısa mesafeli seyahatlerde şahsi araç kullanımı yerine paylaşımlı e-skuter kullanımı yaygınlaşmaktadır.

E-skuter kullanıma başlayabilmek için e-skuter üzerinde bulunan barkodun (QR kodu) mobil uygulamadan okutulması gerekmektedir. Yolculuk tamamlandıktan sonra sürücü, taşıtı kilitler ve taşıtın fotoğrafını çekerek bunu sisteme yükleyerek yolculuğunu sonlandırır. E-skuter, mobil uygulamasında gösterilen sınırların dışına çıkarılmaz.

Ücretler ve ücret tarifesi

Kullanım esnasında sürücünün bulunduğu konum itibariyle ve diğer kullanıcılar tarafından e-skuter’a olan talebe göre değişiklik gösterecek niteliktedir. Bu şekilde belirlenmiş olan ücret, e-skuter kullanılmaya başlamadan önce mobil uygulama içerisinde sürücünün bilgisine sunulur. Ücretlendirme işlemi, sürücünün mobil uygulamadan e-skuter üzerindeki barkodu (QR kodu) sisteme okuttuğunda başlar ve yolculuk tamamlanıp mobil uygulamaya fotoğraf yüklemesi yapılana dek devam eder.

E-skuter ücretleri sürücüden kredi kartı, ön ödemeli kart veya herhangi kabul edilen başka bir ödeme yöntemiyle tahsil edilir. Ayrıca, kullanım ve yasaların ihlal edilmesinden kaynaklanan zarar, cezalar, tamirat bedeli, operasyon giderleri sürücüden tahsil edilebilir.

Bir yolculuk için azami kiralama süresi 24 saattir. Sürücü, e-skuteri daha sonra tekrar kiralayabilir. 48 saat içinde iade edilmeyen e-skuterlar, kayıp ya da çalıntı olarak değerlendirilir ve sürücüden e-skuterin ücreti tahsil edilir.

Kullanımdan doğan borçlarını zamanında ifa etmemesi veya bildirmiş olduğu Ödeme Araçları’ndan ödeme alınamaması halinde, geciken her ay için firma tarafından belirtilen oranda gecikme faizi uygulanır. Ödeme Aracından tahsil edilmiş bir ücrete itiraz, o ayın bitimine kadarki 10 gün içinde yapılabilir.

E-skuterin kiralama sırasında şarjı biterse, sonuç anına göre kurallara uygun olarak ilgili firma tarafından ücretlendirme yapılır. 

E-skuter’i çalıştırmadan önce şarj gücü seviyesini kontrol etmek ve şarj gücü seviyesinin yeterli olduğundan emin olmak kullanıcının sorumluluğundadır.

Kullanıcı, çalınan e-skuter ile ilgili meydana gelen kullanım hatası, hasar ve kayıplar, yaralanma ve/veya ölüm, iddia ve talepler, maliyet ve harcamalar, cezalar, avukatlık ücretleri ve yargılama giderleri dâhil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın her türlü hukuki ve cezai sorumluluğun ve diğer masrafların kendisine ait olduğunu kabul eder.