Elektrikte İndirimli Saatler

08 Ocak 2022 10:51 Yaşam
resimler-haber/indirimli_elektrik_kullanma_haber_zNBeX12.webp
google news

Elektrik aboneliğinde, tek ve üç zamanlı olmak üzere iki tarife seçeneği bulunmaktadır. İki tarife arasındaki fark, elektrik tüketimin fiyatlandırmasıdır. Tek zamanlı tarifede, elektrik faturanız tüm gün aynı birim fiyattan hesaplanır.

Üç zamanlı tarifedeyse, gün üç zaman dilimine bölünür ve fatura her dilimdeki tüketiminize göre, üç ayrı birim fiyattan hesaplanır. Tarifenin gündüz, akşam (puant) ve gece zaman dilimleri için birim fiyatları farklıdır.

Gece tarifesi, üç zamanlı tarifedeki en ucuz fiyatlı zaman dilimidir.

İndirimli elektrik kullanabilmek için öncelikler elektrik sayacınızın ve tarifenizin indirimli elektrik kullanmaya uygun olması gerekiyor.

İndirimli elektrik kullanabilmek için elektronik (akıllı) elektrik sayacınızın olması gerekir.

Elektronik elektrik sayacı, mekanik sayaçtan ayıran özellik, tüketimi saat dilimlerine göre ölçerek kaydedebilmesidir. Mekanik sayacınız varsa elektrik aldığınız dağıtım şirketine başvurarak ücretsiz olarak değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

Eğer elektrik sayacınız elektronik ise tarife değişikliği talep ederek indirimli elektrikten faydalanabilirsiniz. Hangi tarifede olduğunuz faturadaki tarife grubu satırında yazar.

Başvuru, elektrik şirketinize bağlı olarak müşteri merkezinden ya da online yapılabilir. Mevcut aboneliğiniz iptal edilmeden tarifeniz değiştirilirsiniz.

Elektrikte Gece, Gündüz ve Akşam (puant) olmak üzere üç zamanlı tarife uygulanmaktadır. Üç zamanlı tarifenin birim fiyatları elektrik talebinin yoğunluğuna göre ayarlanır.

Gece Tarifesi: Türkiye'de gece tarifesi 22:00'den sabah 06:00'ya kadar sürer. Saat 22:00'den sonra, enerji talebinin azalmasıyla beraber, gece tarifesinde elektrik birim fiyatı düşer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüze göre %62 daha ucuzdur.

Gündüz Tarifesi: 06:00-17:00 saatleri arasındaki gündüz tarifesinde birim fiyat, tek zamanlı tarifeye yakındır.

Akşam Tarifesi: 17.00-22.00 saatlerine denk gelen zaman aralığında, birim fiyat en yüksektir; çünkü herkesin evde tüketim yaptığı zaman denk gelir.

Ayrıca, mesken alçak gerilim tek zamanlı tüketiciler için faturaya esas günlük ortalama 5 kWh tüketim miktarına kadar olan tüketimlere düşük kademeli tarife uygulanır. Faturaya esas günlük ortalama 5 kWh tüketim miktarının üzerinde olan tüketimlerin belirtilen limite kadar olan kısmına düşük kademeli tarife, limiti aşan kısmına yüksek kademeli tarife uygulanır.

Elektrikten tasarruf etmek için uzman önerileri;

  • Elektrik harcayan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli diğer cihazlarınızı yukarda belirtilen gece tarifesi (22:00 ile sabah 06:00 arası) saatlerinde çalıştırmanız gerekmektedir. Örneğin evinizde şofben ya da kombi kullanıyorsanız banyonuzu elektrikte indirimli saatlerde yapınız.
  • Eğer evinizde aydınlatmada kullandığınız özellikle çok sık kullanmadığınız banyo, tuvalet gibi yerlerde daha düşük wattlı ampuller kullanın.
  • Beyaz eşya alırken A+++ olmasına özen gösterin. Bu basit gibi görünür ancak çok büyük oranda tasarruf sağlar.
  • Akşam TV izlerken odanın ışığını kapatabilirsiniz. Hem gözünüzü yormaz hem de tasarruf sağlar.
  • Ütü işlemini gece tarifesinde yapabilirsiniz.

Elektrik faturasını online hesaplamakta mümkündür. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) internet sayfasına giderek online fatura tutarı hesaplanabilir.

Elektrik Fatura Hesaplama

Hangi Tarife Bana Uygun

Tek ve üç zamanlı tarife seçenekleri için, biri diğerinden daha ucuzdur demek güçtür. Tarifelerin avantajı tamamen elektrik kullanım alışkanlıklarınıza bağlıdır.

Üç zamanlı tarifenin gece fiyatı ucuz da olsa, tüketiminizin büyük kısmını bu saat aralığında yapmazsanız tüm avantajını yitirir. Elektrik faturasında, tüketiminizin ne kadarını hangi zaman diliminde yaptığınızı görebilirsiniz.

Çok zamanlı tarife uygulamasında; sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar için,  Ekim Ayının Son Pazar Günü ile Mart Ayının Son Pazar Günü arasında Gündüz 07-18, Puant 18-23, Gece 23-07 saatleri arasında; Mart Ayının Son Pazar Günü ile  Ekim Ayının Son Pazar Günü arasında Gündüz 06-17, Puant 17-22, Gece 22-06 saatleri arasında; sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar için yıl boyunca Gündüz 06-17, Puant 17-22, Gece 22-06 saatleri arasındadır.

Kaynak
EPDK

Etiketler Elektrik tasarruf ekonomi enerji