Epi_Lipid_NET

01 Ekim 2024 21:47 Sağlık
resimler-haber/epilipidnet.webp
google news

Lipitler (yağlar), enerji kaynakları, yapısal bileşenler veya metabolik homeostaziyi düzenleyen sinyal molekülleri gibi farklı biyolojik roller oynayan moleküllerdir. En önemlisi, lipitlerin gelişmiş ülkelerdeki tüm ölümlerin yaklaşık %70'inden sorumlu olan doku hasarı, iltihaplanma ve ilgili bulaşıcı olmayan hastalıklara aracılık etmede yer aldığı bulunmuştur. Lipitler, oksidasyon dahil olmak üzere kimyasal veya enzimatik olarak modifiye edilebilir; bu, özelliklerini ve biyolojik işlevlerini değiştirir ve ayrıca çeşitli hastalıklara katkıda bulunabilir.

Lipidomik, bir hücre, doku veya organizmadaki tüm lipitlerin analizidir ve Epilipidomik, yukarıda açıklanan modifiye edilmiş lipitlerin incelenmesi olarak tanımlanır. Her ikisi de karmaşık protokollerin, çeşitli gelişmiş enstrümantasyon türlerinin ve büyük miktarda verinin işlenmesinin kullanımını içerir. Bunlar, hastalığın önlenmesi, erken teşhisi ve izlenmesi için biyobelirteç keşfini ve ayrıca terapötiklerin değerlendirilmesini amaçlayan lipitler ve modifikasyonları hakkındaki bilgide ilerleme için en umut verici stratejilerdir.

EpiLipidNET, lipidomik ve epilipidomik alanında çalışan araştırmacılar, klinisyenler ve işletmelerden oluşan çok disiplinli bir Avrupa ağı kurmayı ve sürdürmeyi amaçlamaktadır. Bu, araştırma mükemmelliği, ileri bilgi ve teknoloji transferi merkezini güçlendirecek, genç araştırmacılar için yüksek düzeyde eğitim teşvik edecek ve klinik çeviriyi kolaylaştıracaktır.

EpiLipidNET'in temel hedefleri şunlardır:

Lipidomik ve epilipidomik alanında Avrupa ve uluslararası bilgi alışverişi için uzman bir merkez kurmak;

Yüksek ve düşük lipidomik kapasiteye sahip ülkelerden deneyimli ve genç bilim insanlarını bir araya getirmek ve bu önemli alanda kariyerinin başındaki araştırmacıları eğitmek;

Tıp, biyoloji ve biyoteknolojide geniş uygulamalar için lipitleri ve modifiye lipitleri tanımlamak ve ölçmek için mevcut metodoloji ve araçları geliştirmek;

Günlük yaşamda farklı lipit türlerinin önemi ve ölçümleri konusunda daha geniş bir kamuoyu anlayışına ulaşmak.

EpiLipidNet COST Action, 12 Eylül 2024'te Brüksel'deki COST Derneği'nde 'Lipidler ve Toplum Arasındaki Köprüleme' başlıklı son değerlendirme toplantısını düzenleyerek ağdaki bilim insanlarını ve uzmanları, paydaşlar ve AB karar vericileriyle bir araya getirdi.

Son dört yıldır, küresel bir COST Action girişimi olan EpiLipidNet , altı kıtada 52 ülkeden 450'den fazla araştırmacıyı bir araya getirerek lipidomikte işbirlikçi araştırmaları teşvik etti.

Portekiz Aveiro Üniversitesi'nden EpiLipidNet Başkanı Prof. Rosário Domingues, oturumu projenin 60 toplantı ve çalıştayı, beş büyük konferansı ve 50'den fazla bilimsel yayını kapsayan başarılarının kapsamlı bir özetiyle açtı. Katılımcıların %50'sinden fazlasının kadın olduğu ağın çeşitliliğe olan bağlılığını vurguladı.

Prof. Domingues'in konuşmalarında gıda endüstrisinin lipit araştırmalarındaki rolü odak noktasıydı. Lipitlerin günlük yaşamdaki temel rolünün ve modern bilimde ileri lipidomiklere olan ihtiyacın altını çizdi.

All4lipids Derneği Toplantıları

EpiLipidNET COST Action, lipid araştırmalarıyla ilgili farklı bilimsel topluluklar hakkında bilgi vermek amacıyla bir dizi çevrimiçi oturum düzenliyor.

Yaklaşan oturumlar:

31.10.2024 – Gerli/Cybelipids

29.11.2024 – SFRR-Avrupa

Zoom bağlantısı için lütfen web sitemizdeki All4lipids Derneği Toplantıları sayfasına gidiniz.

Kaynak

EpiLipidNET