Ev Temelli Erken Çocukluk Eğitimi
Japonya Hükümeti ve ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu’nun finansal desteği ile UNICEF, GAP İdaresi ve Türkiye Kalkınma Vakfı iş birliğiyle “Ev Temelli Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE) Programı” gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan ve mülteci sayısının en yüksek olduğu on bir ildeki Suriyeli mülteci çocukları hedef alıyor.
2021 yılında 3-5 yaş grubundan 18.000’in üzerinde mülteci çocuğa ev temelli erken çocukluk eğitimi aktivitelerinden yararlanırken, toplamda ise 20.000’in üzerinde Türk ve mülteci çocuğa ulaşıldı.
Programın amacı, dil ve motor becerileri geliştirerek çocukları Türk okullarında başlayacakları birinci sınıfa hazır hale getirmek. EÇE ekipleri bir yandan kapı kapı ziyaretler yaparak program hakkında ailelere bilgi verirken, diğer yandan da okula, sağlık hizmetlerine ya da diğer kamu hizmetlerine erişimde güçlük çeken aileleri belirliyorlar.
Ev temelli erken çocukluk eğitimi üç ana bileşenden oluyor. Çocukların Kovid-19 süresince evde yapabileceği aktiviteleri içeren etkinlik kitapları, annelerin çocuk gelişimiyle ilgili bilinçlendirilmesini hedefleyen ev temelli eğitim programı ve babaların çocuklarının gelişimi için hazırlanmış hikâyeleri çocuklarıyla paylaştıkları “Baba Eğitim Programı”.
Evlere haftalık olarak dağıtılan notlar ise çocuk gelişimi gibi konularda annelere kısa kısa bilgiler veriyor. Her haftanın notunda; cinsel istismar, sağlıklı beslenme, oyun, iletişim gibi bir konu yer alıyor. Öğretmen konuyu anneye anlatıyor, daha sonra Türkçe ve Arapça olarak hazırlanan bilgi notunu anneye bırakıyor. Anne isterse tekrar okuyor hatta komşularına da anlatabiliyor.
Kaynak
UNICEF
Görsel: UNICEF/UN0509095/Karacan