Event Horizon Teleskobu Sgr A* Kara Deliğinin Görüntülerini Üretiyor

16 Mayıs 2022 23:18 Bilim
resimler-haber/Moren_Haber_karadelik_MITHO_002.webp
google news

Gökbilimciler, Samanyolu galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara deliğin ilk görüntüsünü oluşturdu. Event Horizon Telescope (EHT), sanal bir Dünya boyutunda teleskop oluşturarak bir kara deliğin ilk görüntüsünü yakalamayı amaçlayan uluslararası bir işbirliğidir. Dünyanın dört bir yanındaki gözlemevleri “sanal teleskop” olarak birlikte çalışarak bir kara deliğin doğrudan görüntülerini üretiyor.

Araştırmacılar, galaksimizin tam merkezinde neler olduğunu anlamak ve bu dev karadeliklerin çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğine dair yeni anlayışlar sunmak için yaptıkları çalışmada yüzüğünün boyutunun Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı'ndan gelen tahminlerle ne kadar iyi uyuştuğuna şaşırdı. EHT ekibinin sonuçları The Astrophysical Journal Letters'ın özel bir sayısında yayınlanıyor.

Araştırmacılar, Sagittarius A çevresindeki gaz hareketini açıklayan sofistike yeni araçlar geliştirmek zorunda kaldı. Messier 87, neredeyse tüm görüntülerin aynı göründüğü daha kolay ve sabit bir hedef iken, Sgr A* için durum böyle değildi. Sgr A* kara deliğinin görüntüsü, ekibin çıkardığı farklı görüntülerin ortalamasıdır ve sonunda galaksimizin merkezinde gizlenen devi ilk kez ortaya çıkardılar.

Çalışmada, kara delik Dünya'dan yaklaşık 27.000 ışıkyılı uzaklıkta olduğu için, bize gökyüzünde Ay'daki bir çörek ile aynı büyüklükte görünüyor. Bunu görüntülemek için ekip, gezegendeki mevcut sekiz radyo gözlemevini tek bir "Dünya boyutunda" sanal teleskop oluşturmak için birbirine bağlayan güçlü EHT'yi yarattı. EHT, Sgr A*'yı birden fazla gecede gözlemleyerek, bir kamerada uzun bir pozlama süresi kullanmaya benzer şekilde, art arda saatlerce veri topladı.

Yapılan açıklamada, “Bu çaba, birlikte EHT işbirliğini oluşturan dünya çapında 80 enstitüden 300'den fazla araştırmacının yaratıcılığı sayesinde mümkün olmuştur. Ekip, Sgr A* görüntülemenin zorluklarının üstesinden gelmek için karmaşık araçlar geliştirmeye ek olarak, beş yıl boyunca titizlikle çalıştı, verilerini birleştirmek ve analiz etmek için süper bilgisayarları kullandı ve tüm bunları gözlemlerle karşılaştırmak için benzeri görülmemiş bir simüle edilmiş kara delikler kitaplığı derledi.” belirtildi.

Bilim adamları, nihayet, nasıl karşılaştırıldıklarını ve zıt olduklarını anlama fırsatı sunan, çok farklı boyutlarda iki kara deliğin görüntülerine sahip olmaktan özellikle heyecan duyuyorlar. Ayrıca, süper kütleli kara delikler etrafında gazın nasıl davrandığına dair teorileri ve modelleri test etmek için yeni verileri kullanmaya başladılar. Bu süreç henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak galaksilerin oluşumunu ve evrimini şekillendirmede kilit bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Kaynak
Makale
EHT
Görsel: MIT Haystack Observatory ve EHT Collaboration