Fikri Haklar Çerçevesinde NFT Değerlendirme Raporu Yayınlandı

19 Temmuz 2023 21:10 Kültür/Sanat
resimler-haber/telif_hakları_NFT.webp
google news

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada; “Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezinin (FİSAUM) “NFT (Non-Fungible Token) Fikri Haklar Çerçevesinde Bir Değerlendirme” raporu hazırlandığı bildirildi.

Bu rapor, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri Mülkiyet Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arzu OĞUZ koordinatörlüğünde Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalında Öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar ÇAĞLAYAN AKSOY ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri Mülkiyet Hukuku Öğretim Üyesi, Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zehra ÖZKAN ÜNER tarafından hazırlanmıştır.

Söz konusu raporun alanında önemli bir ihtiyaca cevap vereceği düşünülmektedir. Raporda; NFT kavramı, blokzinciri teknolojisi ve akıllı sözleşmelerle olan ilişkisi ile kripto varlıklar içindeki yeri ve hukuki niteliğine ilişkin düzenlemeler tespit edilmiştir. Ayrıca, fikri haklar alanında NFT’lere ilişkin ortaya çıkan/çıkabilecek en temel soru/sorunlar belirlenmiş ve mevcut fikri haklar uyuşmazlıklarına yer verilmiştir.

NFT değerlendirme raporunda, Türk sanatçıların da NFT sektöründe önemli başarılara imza attığı belirtilerek bazı örneklere yer verilmiştir.

Bu konuda ismini ilk duyuran, Tarık Tolunay olmuştur. Dijital sanatçı olan ve kendisini kentçizer olarak nitelendiren Tarık Tolunay, Galata Köprüsü ve Karaköy’e ev sahipliği yapan “Fractal İstanbul – Pandemi” isimli dijital eserinin NFT’sini yaklaşık 36 bin ABD dolarına satmıştır.

Refik Anadol’un Barselona’daki ünlü Casa Batllo evinin ön cephesini yeniden tasarlayarak ortaya çıkardığı “Casa Batllo: Yaşayan Mimari” adlı dinamik NFT, açık artırmada 1 milyon 380 bin ABD dolarına satılmıştır.

Karikatürist Selçuk Erdem ise, NFT satışlarından 5 saniye içerisinde 2,7 milyon ABD doları değerinde bir satış elde ettiğini açıklamıştır.

Cem Yılmaz da kendi çizimlerini NFT olarak satışa çıkarmış ve 45 adet NFT satışından toplamda yaklaşık 3 milyon TL (76.28 Ethereum) elde etmiştir.

NFT NEDİR?

NFT, “non-fungible token” kavramının kısaltmasıdır. Non-fungible token kavramının resmi veya hukuki bir tanımı bulunmamaktadır.

Non-fungible, Türkçe “eşi benzeri olmayan”; “misli olmayan” olarak ifade edilebilir. Türkiye Cumhuriyeti Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan Blokzinciri Sözlüğü’nde, NFT kavramı, baş harflerinden hareketle Nitelikli Fikri Tapu olarak Türkçeleştirilmiştir. Aynı sözlükte NFT kavramı “blokzincir teknolojisi kullanılarak kriptografik yöntemlerle üretilen, benzersiz ve özel bir kripto jeton türü” olarak tanımlanmaktadır.

NFT’ler bir kripto varlıktır ve NFT’lerin oluşturulmasında, alınmasında ve satılmasında blokzinciri teknolojisinden yararlanılmaktadır.

Kaynak

THGM