Fotoğrafçıların Ustası Ara Güler'in Vefatının Yıldönümü
Ara Güler 1928 -2018 yılları arasında yaşamış ünlü Türk fotoğrafçı, fotomuhabiri, gazeteci ve yazardır. Ünlü Leica kameralarını Türkiye'de kullanmakla tanınan fotoğrafçı olmakla birlikte, eski İstanbul'u ve İstanbul'un sokaklarını; çocuklarını, kalabalığını çektiği siyah beyaz fotoğraflarıyla bir tarih belgeleyicisi de olma özelliği gösterir.
Tüm dünyada tanınan saygın bir fotoğrafçıdır. Picasso, Salvador Dali, Bertrand Russell ve Winston Churchill gibi yabancı sanatçı ve şahsiyetlerle çalışmış, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın Orhan Veli, Orhan Kemal gibi önemli yazar ve şairlerinin portrelerini çekmiştir. Çalışmalarını yaparken Anadolu'yu gezmiş, bu esnada Nuh'un Gemisi olduğu düşünülen fosil kalıntılarını fark etmiş, Aydın'da bulunan ve UNESCO'nun korumaya aldığı Aphrodisias antik kentini bizzat keşfetmiştir.
ARA GÜLER HAYATI
16 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un Tiyatro Kurslarına devam etti; çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu.
1950'de Yeni İstanbul Gazetesi'nde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam etti.
1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.
1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliği görevlerini üstlendi. 1954'de Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı.
1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" ünvanını kazandı. İsviçre'de çıkan Camera dergisinde kendisine özel bir sayı ayrıldı.
1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı.
1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayınlandı.
1967'de Kanada'da açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotoğrafğın On Ustası" adlı sergide; aynı yıl Almanya'da, Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi.
1970'de "Türkei" adında fotoğraf albümü Almanya'da yayımlandı. Sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD'de Time-Life, Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı.
1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çekti.
Yine Skira yayınevince Picasso'nun 90. yaş günü için yayımlanan "Picasso Metamorphose et unite" adlı kitap için Picasso'nun foto-röportajını yaptı.
1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.
1975'de ABD'ne davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra "Yaratıcı Amerikalılar" adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti.
1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı.
1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı "Fotoğraflar" adlı kitabında basıldı.
1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı "Mimar Sinan" kitabını fotoğrafladı. Aynı kitap 1987'de "Institute of Turkish Studies" tarafından Ingilizce olarak yayınlandı
1989'da "Ara Güler'in Sinemacıları" kitabı basıldı.
1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı. Bu arada bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyurdu.
Ara Güler, iki evlilik yaptı. İlk evliliği 1975 yılında Perihan Sarıöz ile, ikinci evliliği 1984 yılında Suna Taşkıran ile gerçekleşti. Beraberlikleri, Suna Hanım'ın 2010 yılındaki vefatına kadar sürdü. Ara Güler'in çocuğu yoktur.
Kaynak:araguler.com.tr