Hayat Boyu Öğrenme Felsefesi Köy Yaşam Merkezlerinde Benimsetiliyor

17 Haziran 2023 06:47 Yaşam
resimler-haber/toprak_ana.webp
google news

Köy Yaşam Merkezlerinde çocuk, genç ve yetişkinin aynı zamanda, aynı mekânda eğitim görmeleri sağlanarak, hayat boyu öğrenme felsefesi benimsetiliyor.

Toprak Ana Köy Yaşam Merkezine okullardan yoğun ilgi olmaktadır. Günü birlik yapılan ziyaretlerde öğrencilere gün boyu etkinlikler yaptırılmakta. Trabzon Ahmet Saka İlkokulu 3/C sınıfı öğrencileri Toprak Ana Yaşam Merkezine yaptıkları ziyarette, eğitmenler eşliğinde dut ağacından dut toplayarak reçel yapma, geleneksel çocuk oyunlarından sek sek oyunu, slalom parkuru, halat çekme yarışı, denge parkuru, mısır öğüterek kümes hayvanlarını besleme ve beden perküsyonu ile ritim etkinliği yaptı.

Türkiye’nin çeşitli noktalarında 2022 yılında açılan 2000 Köy Yaşam Merkezleri, köylerde kullanılmayan okul binalarının yörenin ihtiyaçlarına uygun şekillenmesiyle bir dizi eğitsel ve sosyal faaliyetlerin yürütülebileceği okul dışı eğitim kurumlarına dönüştürülüyor. Bu kurumlardan bir tanesi de Trabzon İli Akçaabat ilçesi Mersin Mahallesi’nde hayata geçirildi.  

Köy Yaşam Merkezi ile geçmişin ve yöre halkının tecrübesi; geleceğe aktarılıyor, çocuklara öğretilecek; gelenekler gelecekle buluşuyor. Burada yapılan etkinlikler aracılığıyla çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimi destekleniyor; deneyimleyerek öğrenme arttırılıyor, sosyal becerileri ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirilmiş oluyor. Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi’nde Anaokulu, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere ve yöre halkına hitap eden uygulama bahçesi, masal atölyesi, kazaziye ve hasır örgü yapım merkezi, masal atölyesi, kütüphane, yaşam becerileri ve tasarım atölyesi, geri dönüşüm atölyesi, kurs merkezleri, bilim, mühendislik ve matematik atölyeleri, kütüphane ve gençlik kampı bulunmaktadır.

Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi'nde  okul dışı öğrenme ortamı kapsamında verilecek eğitimler için  öğrencilerin  yaparak, deneyimleyerek öğrenmelerine fırsatlar vermek, zihinsel, fiziksel ve duygusal tüm potansiyellerini kullanmalarına yardım etmek, okul duvarları dışında iş birliği becerilerini ve özgüvenlerini artırmak amaçlı uygulama bahçesi, bahçe oyunları, macera etkinlikleri ve kamp atölyesi, yaşam becerileri ve tasarım atölyesi, kütüphane, bilim, mühendislik ve matematik atölyesi, geri dönüşüm atölyesi, masal atölyesi gibi birçok atölye oluşturuldu.

Kaynak
Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi

Fotoğraf: Trabzon Ahmet Saka İlkokulu 3/C sınıfı öğrencileri Toprak Ana Köy Yaşam Merkezinde beden perküsyonu ile ritim etkinliğinde