Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Felsefesi Nedir?

02 Mayıs 2021 21:46 Yaşam
resimler-haber/hyggedanimarkamutlulukfelsefesi.jpg
google news

Danimarka, Birleşmiş Milletlerin 179 ülkede yaptığı Dünya Mutluluk Anketi'nde bu sene de diğer yıllarda olduğu gibi ilk sıralarda yer aldı. Türkiye ise 104. Sırada yer alıyor. Eğitim kalitesi, sağlık hizmetleri, cinsiyet eşitliği ve gelir dağılımındaki adaletin yanı sıra Danimarkalıların yaşam felsefesine dönüştürdükleri Hygge görüşünün de etkisi var. Hatta öyle ki kokulu mumlar Danimarka'da en çok satılan ürünler arasında.

Peki Danimarkalıların milli yaşam felsefesi olarak benimsedikleri ve kültürlerinin önemli bir parçası olarak gördükleri Hygge(Okunuş: Huga,Huggah)'nın formülü nedir?

Hygee iyi hayatı; rahatlık, sıcaklık, saflık, basitlik, bağlılık ve anılar olarak görmektedir. Kendinizi aile sıcaklığı ve arkadaşlığın samimiyetinin yanı sıra size huzur ve rahatlık veren  fziksel şeylerle de çevrelemenizi  öğütler.

SICAK BİR ATMOSFER YARATIN

Atmosferi yaratmak için gölgeleri kullanın. Işıkları kullanıp odayı loşlaştırın ya da küçük mumlardan yararlanın.  Üzerinize rahat giysiler giyin ve battaniye, pike veya şallardan yararlanarak sıcaklığı hissedin. Puf yastıklar, çikolata ve sıcak içeceklerle bedeninizi gevşetin ve rahat bir müzik eşliğinde rahatlayın.

TEKNOLOJİK BİRİKMEDEN KURTULUN

Sadece elinizin altındaki telefondan ya da saatlerdir karşısında oturduğunuz televizyondan uzaklaşmanız değil, Hygee’ya göre doğallık ve sadeliği ön planda tutmanız gerekmektedir.
Hygge modern işlevselliğe karşı çıkar ve gelenekçiliği savunur. Örneğin yumurtayı ve sütü pazardan almak, sütten kendi yoğurdunuzu mayalamak buna örnek olabilir. Büyük markalardan alınan pahalı kazaklar yerine bir sevdiğinizin sizin için örmüş olduğu kazak da Hygge’yı yaşamanızı sağlar.

hygee felsefi, örgü ören yaşlı kadının elleri, örgü tel şiş,

DUYULARIN GETİRDİKLERİNDEN FAYDALANIN

Hygee’da sağlıksız endişeye yer yoktur. Rahatlamanızı ve olanı olduğu şekliyle farkında olmanızı gerektirir. Masum zevklerden tat almanızı öğütler. Bunlar dokunmak, tatmak, koklamak ve sıcaklığa ve konfora sahip olmaktır.

Evinizde yetiştirdiğiniz çiçeklerinizi sularken, kedileri okşarken, fırından yeni çıkmış keki koklarken veya battaniyenin altında zaman geçirirken hissettiğiniz huzurun farkına varmanızı ve gündelik hayatın size sunduğu basit mutluluklara dikkat kesilmenizi,  böylece iyi hissetme halini hayatınızda sürdürebilir kılacağınızı söyler.

BM Dünya Mutluluk Raporu 2021 (İngilizce)

Photo by Krisztina Papp on Unsplash