İçişleri Bakanlığı 100 Yıllık Eserleri Namık Gedik Kütüphanesinde Hizmete Sundu

16 Eylül 2021 22:17 Kültür/Sanat
resimler-haber/Namık_gedik_kütüphanesi_içişleri_bakanlığı.jpg
google news

İçişleri Bakanlığı deposunda muhafaza edilen yüz yıllık yazılı eserleri çıkardı ve Namık Gedik Kütüphanesi’nde hizmete sundu. İçişleri Bakanlı yerleşkesinde kurulan kütüphaneyle birlikte depoda atıl vaziyette bulunan eserler gün yüzüne çıkarılırken, yeni kurulan kütüphaneye eski İçişleri bakanı Dr. İsmail Namık Gedik’in ismi verildi. 

7 Bin 940 Kitap Bulunuyor

Kütüphanede akademik çalışmalara ve araştırmalara kaynaklık edecek birçok eser bulunuyor.Bunların arasında Bakanlık yayınlarının yanı sıra 6.080 adet kitap, 1.090 adet nadir eser ve 270 adet süreli yayın olmak üzere 7.940 adet eser yer alıyor.  Kitap çeşitliliği açısından çok zengin olan kütüphanede, güncel yayınlar takip edilerek, kütüphane kayıtlarına ekleniyor.

Kütüphanedeki eski eserler arasında 1328 yılına ait ‘’Kanun-u Cezanın Mevaddi Kaime ve Muaddelesi Hakkında Teşrih ve Tenkid’’adlı eser yer almakta. 

ismail namık gedik eski içişleri bakanı

Dr. İsmail Namık Gedik Kimdir?

Malatya Arapgir eşrafından Kaşif Bey ve Fatma Macide Hanım’ın oğlu olarak, babasının posta müdürlüğü görevi sırasında, 1911’de Trabzon’da doğmuştur. Ailenin daha sonra İstanbul’a taşınmasının ardından eğitimine İstanbul’da devam eden Namık Gedik, 1930 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olmuştur.

Küçük yaşta kız kardeşini verem hastalığından kaybetmiş olmanın etkisiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girmiş, 1936 yılında mezun olmasının ardından Aydın’ın Çine ilçesine hükümet tabibi olarak tayin olmuştur. 1937 yılında Türkiye’nin ilk kadın hakimlerinden Melahat Hanım ile evlenen Namık Gedik; Aydın’da görevli olduğu 4 yıl boyunca yaptığı hizmetleri ve kişiliği ile halk tarafından çok sevilmiş, o dönemde Aydın’da doğan pek çok çocuğa Namık isminin verilmesine sebep olmuştur.

1949 yılında Haydarpaşa Numune Hastanesi Verem Pavyonu Mütehassıslığı görevine getirilmiş, 1950 yılında Demokrat Parti’den Aydın Milletvekili seçilinceye kadar bu görevini sürdürmüştür.

namık gedik kütüphanesi

1954 ve 1957 seçimlerinde yine Aydın’dan Demokrat Parti milletvekili seçilen Dr. İsmail Namık Gedik, milletvekilliği sırasında Ege Bölgesi  Parti Müfettişliği yapmıştır. 17 Mayıs 1954–10 Eylül 1955 ve 12 Ekim 1956–27 Mayıs 1960 tarihleri arasında sürdürdüğü İçişleri Bakanlığı görevi ile Cumhuriyet tarihimizde bu görevi en uzun süre yapan bakanlardan biridir.

6-7 Eylül 1955 olayları sonrasında 10 Eylül'de görevinden istifa etmiş; 12 Ekim'de İçişleri Bakanlığı görevine tekrar atanmıştır. Dışarıdan organize edildiği yıllar sonra açığa çıkan 6-7 Eylül Olayları sonrasında, esasen doğrudan bir kusuru olmamasına rağmen hükümetin üzerindeki baskıyı almak için istifa etmiştir. Bunun sebebini soran oğlu Arda Gedik’e verdiği ‘’Devlet adamlarının ve üst kademe bürokratların, kusura dayanmayan sorumlulukları vardır’’ cevabı, onun yüksek sorumluluk duygusunun doğal neticesidir.

İçişleri Bakanlığı görevini 27 Mayıs 1960 darbesine kadar sürdüren Dr. Namık Gedik, darbeciler tarafından gözaltına alınmış; 29 Mayıs 1960'ta, darbe ortamının hukuksuzluğu ile maskelenmiş bir kurgu neticesinde gözaltındayken hayatını kaybetmiştir.

Eserlerinde ‘’Kaşif’’ mahlasını kullanan Dr. Namık Gedik’ in pek çok şiirinin yanı sıra Nur Dağı'nın etekleri, Akarsu, Sazlar ve kurbağalar, 3 eşsiz, Kağını, Meçhul Eser, Tövbe, Bir Gölge, Boynu bükük kızlar, Kırık tekne, Bademler açarken adlı hikayeleri vardır. Şiir ve hikayelerinin bir kısmı 1932 ve 1933 yıllarında Servet-i Fünun mecmuasında ve Şair Tabipler kitabında yayımlanmış; 1979 yılında ‘’Namık Gedik-Şiirler’’ adlı bir kitapta toplanmıştır.
 
Seranat
Şarkımız dudakta, çalgı elinde,
Ufuklar boyunca gidelim böyle,
Rüzgara dağıtıp saçlarımızı,
Bu nurlu sevgiden alalım hızı,
Ve sen, o sevdiğim şarkıyı söyle…