Bitki Çayları Tehlikeli Olabilir, Demleme Yöntemine Dikkat!

18 Ocak 2022 19:51 Sağlık
resimler-haber/ihlamurun_faydalari_moren_haber.webp
google news

Günümüzde bitki çayları destekleyici tıp yöntemi olarak en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Pek çok kişi geleneksel bir dürtüyle vücudunda hissettiği bir ağrı veya kırıklıkla karşılaştığında evdeki kurumuş bitkileri bir cezvede kaynatıp, varsa üzerine limon ekleyerek içiyor. Peki hangi bitki hangi organımıza veya sistemimize iyi gelir? Bu bitkilerden, bazı kısımlarından ve meyvelerinden hangi yöntemle yararlanırsak en iyi sonucu alırız?
Bitki çayı hazırlamada 3 yöntemden faydalanılmaktadır. “Doğrudan demleme” yönteminde bitki üzerine kaynar su dökülür ve 5-10 dakika bekletilir. Yapraklar ve çiçeklerin çayı yapılırken bu yöntem önerilir. “Kaynatma” yönteminde bitki soğuk suya konur ve 5-10 dakika su ile birlikte kaynatılır. Odunsu kısımların, kökler, tohumların kullanımında bu yöntem önerilir.

ıhlamur_bitkisi_görseli

Soğuk maserasyon yönteminde ise bitkinin üzerine soğuk su ilave edilir ve oda sıcaklığında 6 - 8 saat bekletilir. Bu yöntem marshmallow kökü, keten tohumu ve psyllium gibi yüksek müsilaj içerikli bitkiler için kullanılmakta olduğundan pek bilinmemektedir.

Ülkemizde en yaygın olarak çayı tüketilen bitkilerin başında ıhlamur, adaçayı ve yeşil çay gelmektedir. Bu bitkilerin mineral içerikleri ve sağlığa faydaları yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda belirlenmiştir.

IHLAMUR : BOĞAZ AĞRISINDA DOSTUNUZ

Ihlamur çayı Tillia cinsi, Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen ağaç türüne verilen isimdir. Ihlamur ’un çayı ağacın yaprakları ve çiçeklerinden genellikle doğrudan demleme yöntemiyle elde edilir. Hasat zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. İdeal demleme sıcaklığının 80-90 derece arası olduğu, hızlı demleme için 100 derecede maksimum 20-25 dakika demleme yapılabileceği kabul edilmektedir. Yaklaşık 20 gr ıhlamurdan 1 litre çay elde edilebilmektedir.

Ihlamur dökülen bir bardak görseli, fransız demleme ile bitki çayı yapımı

IHLAMURUN FAYDALARI NEDİR?

Solunum yolları enfeksiyonlarında oluşan öksürük ile özellikle boğaz ağrısının giderilmesinde bal ile birlikte hazırlandığında etkili olduğu bilinir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Bu açıdan limon ile birlikte kullanılma uygundur ve birlikte kullanımda etki artar. Ancak limonun kullanımı bazı durumlarda boğazı tahriş edebilir.  Vücutta biriken toksinlerin sebep olduğu şişkinlik, ağrı gibi belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur. De-üretik olduğu için idrara çıkım sıklığını arttırır ve böylece vücuttan ödem ve toksinlerin atımını destekler.

Hazımsızlığa ve yemekten sonra oluşan şişkinliğe iyi geldiği için sindirimden sonra en erken yarım saat sonra tüketilebilir. İçerisinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde tüketildiğinde rahatlık verir ve yatıştırıcı etki gösterir. Bu sebeple stresin bertaraf edilmesinde ve fiziksel rahatlamada başvurulan bitkilerdendir.

Ihlamuru saçlarınızda, derinizde ve gözaltlarınızda da yatıştırıcı etkisi sebebiyle kullanabilirsiniz.

Önemli Uyarı: Bitki çayları hastalıkların tedavisinde tek başına yeterli değildir. Bitki çaylarını çok miktarda tüketilmesi beklenmedik etkilere yol açabilir. Günde en fazla 2 bardak olmak üzere tüketim önerilir. Önemle dikkat etmek gerekir ki bitki çaylarının özellikle ilaçlarla birlikte tüketilmesi, bitkisel ürünün ilaçla etkileşime girmesine yol açabilir. Bu sebeple mevcut bir tedavinin içerisindeyseniz, bu konuda doktorunuza başvurmayı deneyin. İlaçların prospektüsünden de bu konuda faydalanabilirsiniz.
Kaynaklar/ Ayrıca Bakınız:
Makale 1
Makale 2
Medicalpark.com
Ihlamur viki