İki Deniz, Bir Vizyon

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından yapılan bilgilendirmede, GFCM 2030 Stratejisi'nin hedefine katkıda bulunan kadınlara destek olunduğu bildirildi.
Kadınlar balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği değer zincirleri boyunca kritik roller üstlenirler. Bu roller balık çiftçiliğinden, balıkçı teknelerinin ve ekipmanlarının onarımına ve hasat sonrası işlemeye, araştırma, inceleme ve idari işlere kadar uzanır. Kadınların güçlendirilmesi, Mavi Dönüşümü başarmak ve gelecekte su gıda sistemlerinin herkes için sürdürülebilir olmasını sağlamak için esastır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM), GFCM 2030 Stratejisi'nin beş hedefine katkıda bulunan beş kadına ışık tutuyor.
Hikayeleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ele alınmasının ve kadın liderliğinin teşvik edilmesinin, Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut ve gelecek nesiller için gerçek anlamda gelişmesini sağlamak adına kalıcı bir değişime yol açabileceğini vurguluyor.
Hedef 1. Balıkçılık ve ekosistemler: sağlıklı denizler ve üretken balıkçılıklar
Myriam Lteif, Araştırmacı, Ulusal Deniz Bilimleri Merkezi, Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi (CNRS), Lübnan
Myriam Lteif için balıkçılık bilimini takip etmek, denize olan tutkusundan ve deniz ekosistemlerini koruma taahhüdünden kaynaklandı. Biyoloji anadalı ve Oşinoloji alanında doktora derecesi olan Lteif, Lübnan kıyısı boyunca balık biyolojik veri toplama ve izlemeyi iyileştirmeye odaklanıyor ve sürdürülebilir balıkçılık yönetimini destekleyen sağlam balık stoğu değerlendirmelerine katkıda bulunuyor.
"Üç çocuk annesi olarak, çevre koruma konusunda somut bir etki yaratmak, gıda güvenliğini destekleyen daha sağlıklı ekosistemler ve çocuklarım ile gelecek nesillere miras bırakılacak sürdürülebilir bir dünya sağlamak istiyorum."
Myriam, çalışma gruplarından deniz araştırmalarına kadar çeşitli GFCM faaliyetlerine katıldı. Çalışmaları aracılığıyla bölgesel balıkçılık yönetimi ve koruma stratejilerine katkıda bulunuyor. Akdeniz genelindeki uzmanlarla iş birliği yaparak balık stoğu değerlendirmesindeki uzmanlığını güçlendirdi ve bilimsel araştırmaların politika kararlarını bilgilendirmesini sağladı.
"Kadınlar balıkçılık biliminde hayati bir rol oynuyor," diye açıklıyor. "Kapsayıcı karar alma için çok önemli olan yenilikçi bakış açıları getiriyoruz ve özellikle savunmasız gruplar olmak üzere çeşitli toplum üyelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyoruz."
Hedef 2. Uygunluk ve uygulama: yasadışı, bildirilmeyen ve düzenlenmeyen (IUU) balıkçılığı ortadan kaldırmak için eşit şartlar
Widad Natify, Gemi İzleme Birimi Başkanı, Ulusal Balıkçılık İzleme Merkezi, Tarım, Deniz Balıkçılığı, Kırsal Kalkınma ve Su ve Orman Bakanlığı, Fas
Kıyı şehri Agadir'de büyüyen Widad Natify, okyanusu ve okyanusun sürdürdüğü geçim kaynaklarını korumaya kararlı bir şekilde büyüdü. Balıkçılık yönetimi alanında doktora yaparken, aşırı sömürü ve yasadışı balıkçılık gibi balıkçılıkla ilgili zorlukların ve daha güçlü uyum mekanizmalarına duyulan acil ihtiyacın giderek daha fazla farkına vardı.
"Uyumda kadınların rolünün tanınması ve güçlendirilmesi esastır. Liderlikleri, uzmanlıkları ve eşitliğe olan bağlılıkları, sektördeki tüm paydaşlar için eşit bir rekabet ortamının sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır."
Widad, ulusal izleme, kontrol ve uygulama mekanizmalarını güçlendirme ve bunların IUU balıkçılığıyla mücadele için bölgesel çabalarla uyumlu olmasını sağlama konusunda aktif olarak yer almaktadır. Yenilikçi teknolojilerin kullanımını teşvik etmek ve yerel yasal çerçeveleri yeniden düzenlemek için ulusal yetkililerle birlikte çalışmakta ve bölge genelinde uygulamaya yönelik etkili ve uyumlu bir yaklaşım teşvik etmektedir. GFCM'nin desteğiyle Widad'ın çalışmaları bölgesel uyumluluk çerçevelerini güçlendirmekte ve meşru balıkçılara fayda sağlamaktadır.
Hedef 3. Su Ürünleri Yetiştiriciliği: Tam potansiyeline ulaşan sürdürülebilir ve dayanıklı bir sektör
Christina Zantioti, Başkan, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kadınlar Ağı (NOWA), Yunanistan
Yunanistan gibi zengin bir deniz mirasına sahip bir ülkede büyüyen Christina Zantioti, denize ve çevre için önemine karşı derin bir takdir geliştirdi. Biyolojik bilimlere olan tutkusu, kariyerinde her zaman itici bir güç oldu ve onu su ürünleri yetiştiriciliğinde sürdürülebilir uygulamaları savunabileceği ve bu yönde çalışabileceği bir yol izlemeye motive etti.
Christina, "Kadınlar genellikle toplum temelli girişimlerin ön saflarında yer alıyor, erken sürdürülebilir uygulamaları ve çevre dostu teknolojileri benimsiyorlar," diye açıklıyor. "Kadınlara liderlik ve karar alma pozisyonlarına adım atmaları için daha fazla fırsat sunarak, sektörde daha fazla sürdürülebilirlik ve etki yaratabiliriz."
Christina, GFCM faaliyetlerine katılımını, özellikle de “Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği Gelişimine Doğru Kadınları Güçlendirme” programının ikinci versiyonunda, “hayat değiştirici” olarak tanımlıyor. Bu deneyim sayesinde diğer katılımcılarla güçlü ilişkiler kurdu ve bu sinerjiden NOWA Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kadınlar Ağı doğdu. NOWA, küresel su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe cinsiyet eşitliğini ve kapsayıcılığı teşvik etmeye kendini adamış bir sosyal girişimcilik girişimidir. “Kapsayıcılık yalnızca bir eşitlik meselesi değil, aynı zamanda gıda sistemlerinde dayanıklılık ve uyarlanabilirliğin de hayati bir itici gücüdür,” diyor.
Hedef 4. Geçim kaynakları: makul istihdam ve karlı balıkçılık faaliyetlerine katılan balıkçılar
Guranda Makharadze, Balıkçılık, Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Su Biyoçeşitliliği Departmanı, Ulusal Çevre Ajansı, Gürcistan
Guranda Makharadze, kariyerinin başlarında çevre koruma ve kaynak yönetiminin kesişim noktasına olan ilgisi nedeniyle balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine ilgi duydu. Bu motivasyon onu, balıkçılığın sürdürülebilir bir şekilde işlemesini sağlama ve aynı zamanda onlara bağımlı olanların haklarını ve geçim kaynaklarını koruma zorluğunu ele almaya yöneltiyor.
"Kadınlar balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliği ve eşitliği ilerletmede önemli bir rol oynuyor," diye açıklıyor. "Kadınlar, çeşitli bakış açıları ve kapsayıcı karar alma süreçleri getirerek, ekonomik büyümeyi çevresel sorumlulukla dengeleyen politikaların şekillenmesine yardımcı oluyor."
Guranda, GFCM faaliyetlerine katılımıyla balıkçılık yönetiminin güçlendirilmesine katkıda bulunuyor, balıkçılık izleme, düzenleyici uyumluluk ve balıkçıların gelirlerini artırmalarına yardımcı olmak için kapasite geliştirmeye odaklanıyor, avlarının değerini artırmaktan faaliyetlerini çeşitlendirmeye kadar. Son zamanlarda Gürcistan balıkçılığının ilk sosyoekonomik araştırmasını tamamlayan ekibin öncülüğünü yaptı ve balıkçılık yönetimi karar alma sürecinde sosyoekonomik konuların dikkate alınmasını kolaylaştırması bekleniyor.
Hedef 5. Kapasite geliştirme: alt bölgesel perspektifte teknik işbirliği, bilgi paylaşımı ve verimli ortaklıklar
Gizem Akkuş, Doktora Araştırma Görevlisi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Gizem Akkuş'un balıkçılık bilimine olan ilgisi, deniz ekosistemlerini ve geçim kaynaklarını ve ekonomileri sürdürmedeki kritik rollerini anlama konusundaki merakından ortaya çıktı. Alanın çok disiplinli doğası onu büyüledi, çünkü kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetmek için ekolojik bakış açılarını sosyal ve ekonomik açılarla dengelemeyi gerektiriyor.
Kaynak
Görsel: ©FAO-GFCM/Intissare Aamri