İnsanı Ele Alan Sanatçılar: Sait Faik Abasıyanık

28 Haziran 2021 00:39 Kültür/Sanat
resimler-haber/moren_haber_saitfaik_gZM6yCx.jpg
google news

Her sene Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı veriliyor.

Türk hikayeciliğinin önde gelen yazarlarından olan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır.

Modern Türk hikayeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir.

Bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalıştı. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlattı. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek “insanı ele alan sanatçılar” sınıfında yer aldı.

1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca “Sorumlu Avare”, “Gözlemci Balıkçı”, “Çakırkeyf Sirozlu”, “Küfürbaz Şair”, “Müflis Tacir”, “Züğürt Yazar”, “Hamdolsun Diyemeyen Rantiye”, “Anadan Doğma Çevreci” gibi sıfatlarla anılmaktadır.

Kendi özgün dilini oluştururken kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etti. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir. Müzeye dönüştürülen evinin önünde heykeli yapılmıştır.

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen armağan, edebiyat dünyamızın en önemli ödüllerinden biridir. 1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından başlatılan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti tarafından sürdürülüyor. Armağan, 2012'den itibaren ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle verilmektedir. 2020 yılına kadar 60 ödül verilmiştir. Ödül alan eserlerden bazıları; Döngel Dünya, ​Bazen Hayat, Gün Ortasında Arzu, Fırtına, Selam ateşleridir.

Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 67’ncisi Şermin Yaşar'a verildi. Deli Tarla adlı kitabıyla Yaşar ödüle bu sene layık görüldü.