İsrail'in Filistin Müdahalesi: Şeyh Cerrah ve Mescid-i Aksa

11 Mayıs 2021 19:18 Gündem
resimler-haber/israilkudüsfilistin.jpg
google news

Mescid-i Aksa İsrail Polis Saldırıları

1967 tarihli Altı Gün Savaşı’ndan (3. Arap-İsrail Savaşı) sonra İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal etmesi ve topraklarını dört katına çıkarmasının yıl dönümü İbrani Takvime göre fanatik Yahudiler tarafından Kudüs Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl ise kullandığımız takvime göre 9-10 Mayıs tarihine denk geliyor. Her yıl Kudüs Günü'nde Yahudiler Müslümanlar için kutsal olan bölgeye yürüyerek sloganlar atıyor ve İsrail marşları söyleyerek kutlamalar yapıyorlar.

Bu yıl Yahudilerce kutlanan bu günün ramazan ayının sonuna denk gelmesi sebebiyle Filistinliler, Yahudilerin planladığı yürüyüşte Müslümanların kutsal bölgesine girilmemesi için toplanarak Mescid-i Aksa’da nöbet tutmaya başladılar. Bunun üzerine İsrail Devleti Mescid-i Aksa’da toplanmayı yasakladığını bildirdi ve bölgede bulunan Filistinlilere polis müdahale etti.

Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinlilerin Evlerinden Çıkarılması

İsrailliler bölgenin kendilerine ait olduğunu iddia ederek iç hukuk yollarına başvurdular. Mahkemenin 2019’da verdiği karara göre söz konusu arazi 1948 Savaşı'ndan önce Doğu Kudüs'teki Yahudilere aitti ve 4 ailenin evlerini terk etmesi gerekiyordu. Ancak Filistinli aileler söz konusu evleri 1948-1967 yılları arasında bölgeyi kontrol eden Ürdünlü yetkililerden satın almış olduklarına dair belgeleri mahkemeye sunarak karara itiraz etti.  Bunun üzerine uluslararası hukuka aykırı olarak hükmedilen karar yeniden incelenmek üzere üst mahkemeye gitti.  Üst mahkemenin karar duruşması 10 Mayıs (Pazar) günü görüşülecekti ancak çıkan olaylar sebebiyle ertelendi.

Bu durumu protesto etmeye başlayan Filistinliler ile İsrail polisi arasında çatışmalar çıktı ve polisin sert müdahaleleri sonucunda pek çok sayıda Filistinli vatandaş yaralandı. Mahkeme’nin kararı diğer Filistinli ailelerin itirazları için emsal teşkil edebileceği için büyük öneme sahip ve bu sebeple gerilime sebebiyet vermekte.