İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Yeniden Açılıyor

29 Ekim 2021 14:19 Kültür/Sanat
resimler-haber/akm_açılış_akm_akm_yeni_.jpg
google news

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhuriyetin 98. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle kapılarını sanatseverlere açmaya hazırlanan Atatürk Kültür Merkezi'ni (AKM) tanıttığı bir basın toplantısı düzenledi.

12 Nisan 1969 tarihinde İstanbul Kültür Sarayı adıyla faaliyetine başlayan merkezin yeniden inşasına 2,5 Yıl önce 10 Şubat 2019'da törenle başlanmıştı. Bakan Ersoy, faaliyete hazır hale gelen ve Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle açılışı gerçekleştirilecek kültür merkezini basın mensuplarına tanıttı. 

yeni atatürk kültür merkezi

AKM'nin "Sinan" operasıyla açılacağını belirten Ersoy konuşmasında;

"Bütün dünya için büyük bir kültür hazinesi olan Mimar Sinan’ın şahsında, tarihimizin en görkemli dönemlerinden birini anlatan Sinan operasını yine ünlü İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye taşıyor. Eserin bestesi, çağdaş Türk klasik müziği bestecisi Prof. Hasan Uçarsu’ya, librettosu Halit Refiğ’in aynı adlı senaryosundan hareketle Dr. Bertan Rona’ya aittir. Bu özgün eser Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelenecek olup İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestramız Şef Gürer Aykal yönetiminde görev alacaktır.

Açılış gecemizden sonra Sinan operasının 30 Ekim’de bir kez daha AKM’de sahneleneceğini de sizler vasıtasıyla halkımıza yeniden hatırlatmak istiyorum." ifadelerinde bulundu.

Merkez, 5 ana bloktan oluşuyor ve 96 Bin metrekare kapalı, 14 Bin metrekare taban alanına sahip olarak %70 yerli malzeme kullanımıyla inşa edildi.