Juice'un Jüpiter'e Yolculuğu

18 Nisan 2023 19:47 Bilim
resimler-haber/Exploring_Jupiter_article.webp
google news

Gece gökyüzünde parıldayan Jüpiter, eski atalarımız ilk baktığından beri hayranlık uyandırıyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın Jüpiter keşif aracı Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), 14 Nisan'da Avrupa'nın Fransız Guyanası'ndaki Uzay Limanından Ariane 5 roketiyle 14:14 CEST'de havalandı. Başarılı fırlatma, dev gezegen Jüpiter'in etrafındaki okyanus dünyalarının sırlarını ortaya çıkarmaya yönelik iddialı bir yolculuğun başlangıcını işaret ediyor.

ESA'nın Almanya'nın Darmstadt kentindeki Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi (ESOC), fırlatma ve roketten ayrılmanın ardından, Avustralya'daki New Norcia yer istasyonu aracılığıyla 15:04 CEST'de sinyal alımını doğruladı. Uzay aracının 27 m uzunluğundaki geniş güneş panelleri, saat 15:33 CEST'de belirgin çapraz şekillerine girerek Juice'un dış Güneş Sistemine seyahat edebilmesini sağladı. Bu kritik operasyonun tamamlanması, lansmanı başarılı kıldı.

ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, "ESA, uluslararası ortaklarıyla birlikte Jüpiter'e doğru ilerliyor" diyor. "Juice'ın muhteşem lansmanı, misyonu onlarca yıl önce tasarlayanların vizyonunu ve hırsını, bu inanılmaz makineyi yapan herkesin becerisini ve tutkusunu, uçuş operasyonları ekibimizin güdüsünü ve küresel bilim camiasının merakını beraberinde getiriyor. İnsanoğlunun en büyük sorularını yanıtlamak için birlikte bilimin ve keşfin sınırlarını zorlamaya devam edeceğiz.”

ESA'nın Proje Müdürü Giuseppe Sarri, "Juice misyonunun gerçeğe dönüşmesi, ESA'nın liderliği ve yüzlerce Avrupa endüstrisinin ve bilimsel kurumun çabası ve taahhüdü sayesinde oldu" diyor. "Donanım veya bilimsel enstrümantasyona da katkıda bulunan ortaklarımız NASA, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı ve İsrail Uzay Ajansı ile birlikte, bu çok beklenen fırlatma kilometre taşına ulaştık."

Galileo'dan Juice'a

Gece gökyüzünde parıldayan Jüpiter, eski atalarımız ilk baktığından beri hayranlık uyandırdı. Gökbilimci Galileo Galilei, 1610'da gezegeni ilk kez bir teleskopla gözlemleyerek ve yörüngedeki uydularını keşfederek Jüpiter'i odak noktasına getirdi. Gözlemleri, göklerdeki her şeyin Dünya'nın etrafında döndüğü şeklindeki uzun süredir devam eden fikri alt üst etti. Yüzyıllar sonra, Galileo'nun keşiflerinin onuruna bir plaket taşıyan Juice, Jüpiter'i ve uydularını Galileo'nun hayal bile edemeyeceği bir şekilde görecek.

Önceki Jüpiter misyonlarının mirası sayesinde, gezegenin en büyük üç uydusunun - Europa, Ganymede ve Callisto - yüzeylerinin altında Dünya okyanuslarından çok daha büyük miktarlarda gömülü su tuttuğunu biliyoruz. Bu gezegen büyüklüğündeki uydular, yaşam koşullarının bizim 'soluk mavi noktamız' dışında var olabileceğine dair bize umut verici ipuçları sunuyor ve Juice, bizi bu cezbedici soruyu yanıtlamaya bir adım daha yaklaştıracak donanıma sahip.

ESA'nın Bilim Direktörü Carole Mundell, "400 yılı aşkın bir süre önce Galileo, Jüpiter'in yörüngesinde dönen uyduları keşfetti - rönesans dünyasını şok eden ve insanlığın Evrendeki yerimize ilişkin anlayışında devrim yaratan bir haber" diyor. "Bugün, bize önceki nesiller için hayal bile edilemeyecek mükemmel bir yakın çekim görüntüsü verecek olan bu aylara bir yolculuk için çığır açan bir bilim aletleri paketi gönderdik. Juice, gece gökyüzünde parlak bir şekilde parlayan Jüpiter'e bakan ve kökenlerimizi merak eden herkesin hayallerini taşır.

“ESA Juice'ın sağlayacağı veri hazinesi, dünya çapındaki bilim topluluğunun jovian sisteminin gizemlerini ortaya çıkarmasına, diğer dünyalardaki okyanusların doğasını ve yaşanabilirliğini keşfetmesine ve gelecek nesil bilim adamları tarafından henüz sorulmamış soruları yanıtlamasına olanak tanıyacak. ”

ESA'nın Juice uzay aracı operasyon yöneticisi Ignacio Tanco, "Dünyadan yüz milyonlarca kilometre uzakta ve sadece bir güneş ışığı şeridiyle güç alarak, Juice'a Jüpiter'in okyanus uydularının 35 yakınından geçerek bilim adamlarını bu zorlayıcı hedeflere her zamankinden daha yakın hale getirmek için gereken verileri toplamak üzere rehberlik edeceğiz" diyor.

Böylesine karmaşık bir yolu bu kadar büyük bir mesafeden uçurmak - ve en önemlisi, Juice'ın değerli verilerini Dünya'ya götürmek - ESA'nın İspanya, Arjantin ve Avustralya'daki tümü ESOC tarafından uzaktan kontrol edilen derin uzay antenlerine dayanan hassas navigasyon teknikleri gerektirecektir. ”

Uzay aracı operasyon müdür yardımcısı Angela Dietz, "ESA'nın jovian sistemindeki maceralara uçmak için şimdiye kadar uçurduğu en karmaşık görevlerden birini yönlendirmeye hazırız" diyor. "Jüpiter'in uydularının iki buçuk yıllık bir süre boyunca yakın geçişlerinden, devasa Jüpiter'den yörüngedeki Ganymede'ye yörünge değiştirmenin muazzam zorluğuna kadar, görev kontrolünde daha önce hiç yapılmamış zorlukları çözeceğiz."

Jupiter Icy Moons Explorer, “Juice” Hakkında

ESA'nın Jüpiter Buzlu Ayları Kaşifi Juice, bir dizi uzaktan algılama, jeofizik ve yerinde enstrümanlarla dev gaz gezegeni ve okyanus taşıyan üç büyük uydusu - Ganymede, Callisto ve Europa - hakkında ayrıntılı gözlemler yapacak.

Görev, bu uyduları hem gezegensel nesneler hem de olası habitatlar olarak karakterize edecek, Jüpiter'in karmaşık ortamını derinlemesine keşfedecek ve daha geniş Jüpiter sistemini Evrendeki gaz devleri için bir arketip olarak inceleyecek.

Lansman:  14 Nisan 2023

Fırlatma yeri: Avrupa'nın Fransız Guyanası'ndaki Uzay Üssü

Fırlatma aracı:  Ariane 5

Hedef: Jüpiter sistemi

Bu iddialı görev, geçmiş veya şimdiki yaşam için potansiyel habitatlar olarak bu zorlayıcı yerler hakkında daha fazlasını keşfetmek için güçlü bir uzaktan algılama, jeofizik ve yerinde enstrümanlar grubuyla bu uyduları karakterize edecek. Juice, Jüpiter'in karmaşık manyetik, radyasyon ve plazma ortamını ve aylarla olan etkileşimini derinlemesine izleyecek ve Jüpiter sistemini Evrendeki gaz devi sistemlerini ilk kez inceleyecek.

Kaynak
ESA