Kanola Yağı Sağlıklı Mı? Tohumunun %50'sini Devlet Karşılayacak

10 Temmuz 2021 21:47 Yaşam
resimler-haber/Kanola_yağı_moren_haber.jpg
google news

Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, Tekirdağ programı kapsamında Hayrabolu ilçesindeki Dambaslar Mahallesi'nde kanola ve buğday hasadına katıldı. Bakan Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, kanola tohumunun bundan sonra yüzde 50'sini Bakanlığın karşılayacağını ifade etti. 

Kanolanın artık hakkını teslim etmemiz lazım diyen Bakan Pakdemirli, "Şöyle bir hesap yapalım, çok basit. Bugün eğer ayçiçeği yerine kanola eksek Türkiye kendi kendine yeterliliğine kavuşacak. Yani ayçiçeğinde ortalama dekarda 100 kilogram yağ alırken kanoladan 150 kilogram almamız mümkün. Kanola kendi kendine yeterlilik anlamında son derece önemli." diye konuştu.

KANOLA BİTKİSİ

Kanola  II. Dünya savaşı sırasında ülkemize gelmiş olan bir bitkisel yağ kaynağıdır. Tanesinde bulunan %38-50 yağ, %16-24 protein, zengin oleik ve linoleik asit miktarı ve yağının kaynama noktasının yüksek olması (238 0C) sebebiyle oldukça değerli ve önemlidir. Isıya daha dayanıklı olması sebebiyle kızartma yağı olarak kullanımında Ayçiçek yağından daha iyi bir tercihtir. 

SAĞLIĞA ZARARLI MI TARTIŞMASI

60'larda  gelen göçmenler ile ülkemize Kolza adıyla gelen bitkinin, o yıllarda kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı Erusik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı Glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır. İlerleyen yıllarda % 45-50 oranındaki Erüsik asit içeriği ıslah çalışmaları ile % 0 düzeyine düşürülmesi sonucu bitkinin tekrar bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretime alınmasını sağlamıştır (Algan, 1990, Shahidi, 1990).

Kanola tarlaları

KANOLA TARIMI

Ülkemizde genelde kışlık yetiştirme yaygın olsa da yazlık  yetiştirilmeye de uygundur. Kışlık Kanola tarımı yapılırken Ekim ayının başında bitki tavlı toprağa ekilmeli ve çıkışı sağlanmalıdır. Böylelikle rozetlenmesini tamamlamış olur ve aşırı soğuklardan etkilenmez.  

Uygun iklim koşulları Ege, Çukurova, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu’nun pamuk; Marmara bölgesinin Trakya kesiminde ise ayçiçeği ve buğday ekilen alanlarında mevcuttur.

Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 10-12 0C olmalıdır. Kanola ekim zamanı Trakya, Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 15 Eylül- 15 Ekim tarihleri arasında yapılmalıdır. Karadeniz bölgesinde sahil kuşağında en uygun ekim zamanı 15 Ey-lül- 20 Ekim tarihleri, iç kesimlerde 20 Eylül- 10 Ekim tarihleri kanola için uygun ekim zamanıdır.


Kaynaklar/Ayrıca Bakınız:
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Raporu
Kanola Tarımı, Süzer, Sami
Görsel:Daniel Schwen - Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 2.5