Dünya Sağlık Örgütü, kanserden etkilenen insanların yaşam deneyimlerini artırmak için yeni bir kampanya başlattı

16 Mayıs 2023 22:22 Sağlık
resimler-haber/dsö_kanser.webp
google news

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kanserden etkilenen herkesin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve ele almak için ilk küresel anketi başlatıyor. Anket, DSÖ'nün Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Yaşayan İnsanların (PLWNCD'ler) Anlamlı Katılımı Çerçevesinin bir parçası olarak kanserden etkilenenlerin - hayatta kalanlar, bakıcılar ve yaslılar - ile birlikte tasarlanmış ve seslerini yükseltmeyi amaçlayan daha geniş bir kampanyanın parçasıdır. Bu Çerçeve, PLWNCD'leri politikaları, programları ve çözümleri birlikte tasarlamaya saygılı ve anlamlı bir şekilde dahil etme taahhüdüdür. Anket sonuçları, kanser teşhisi bağlamında daha iyi bir esenlik sunmak ve gelecek için ortak çözümler oluşturmak için politika ve programların tasarımına katkı sağlayacaktır.

Dünya çapında neredeyse her aile, doğrudan – 5 kişiden 1’ine yaşamları boyunca kanser teşhisi konur – veya bakıcı veya aile üyesi olarak kanserden etkilenir. Bir kanser teşhisi, dahil olan herkesin sağlığı ve esenliği üzerinde geniş ve derin bir etkiyi tetikler. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kanser kontrolünde çok uzun süredir odak noktası, kanserden etkilenen insanların daha geniş ihtiyaçlarına değil, klinik bakıma odaklandı" dedi. "Küresel kanser politikaları, hastalıktan etkilenen insanların seslerini ve içgörülerini içerecek şekilde veri ve bilimsel araştırmadan daha fazlasıyla şekillendirilmelidir."

Son araştırmalar, kanser teşhisi konan kişilerin yaklaşık yarısının endişe ve inanç kaybı yaşadığını ve yakın partnerleri tarafından terk edilebileceğini göstermiştir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, etkilenenlerin %70'i veya daha fazlası mali sıkıntı ve varlık kaybı yaşayabilir. “Kızıma kanser teşhisi konduğunda, hayatımız büyük ölçüde ve beklemediğimiz şekillerde değişti. Amerikan Çocukluk Çağı Kanser Örgütü Başkanı Ruth Hoffman, kanserin etkileri ömür boyu sürer” dedi.

Kanserden etkilenen insanların yaşanmış deneyimlerini anlamak ve güçlendirmek, daha etkili ve destekleyici sistemler yaratabilir. Yine de, kanserli kişilerin ve onların bakıcılarının ihtiyaçları ve tercihleri, birçok sağlayıcı ve politika yapıcı tarafından bilinmiyor. DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Departmanı Direktörü Dr Bente Mikkelsen, "Daha iyi çözümleri birlikte yaratmak için kanserden etkilenen insanları gündemin merkezine düzgün bir şekilde yerleştirmek için uzun vadeli bir taahhütte bulunuyoruz" dedi. "Bu kampanya dört aşamadan oluşacak: küresel anketi yayınlamak, ulusal istişarelere ev sahipliği yapmak, en iyi uygulamaları sunmak ve toplum liderliğindeki girişimleri uygulamak. Yeni bir sayfa açmaya ve kanserden etkilenen insanların refahını iyileştirmeye hazırız.”

Küresel anketin amacı, çoğunluğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan 100 ülkeden 100.000'den fazla yanıtlayıcıya ulaşmaktır. Anket sonuçlarının 2023'ün başlarında olması bekleniyor ve daha sonra dünya çapında kanserden etkilenen insanlara yönelik politikaları, programları ve hizmetleri şekillendirmek için kullanılacak.

Kaynak
DSÖ

Foto: © WHO/Gilles Reboux

Kadın, özel bir kanser hastanesi olan Centre Léon Bérard, Lyon, Fransa'dan kanserin önlenmesi hakkında bilgi almaya geliyor.