Karadeniz İçin Yüksek Teknoloji Zirvesi Varna’da Gerçekleşti!

20 Ekim 2022 17:47 Bilim
resimler-haber/altogether_BRIDGE-BS.webp
google news

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen BRIDGE-BS projesi kapsamında, Karadeniz için Yüksek Teknoloji Zirvesi (HTS4BS) 27-28 Eylül 2022 tarihlerinde Bulgaristan'ın Varna kentinde başarıyla gerçekleştirildi.

Toplamda 200'e yakın katılımcı (110 yerinde katılım) ile inovasyon vizyonuna sahip ve çalışmalarında sürdürülebilir teknolojik uygulamaları hayata geçirmeyi taahhüt eden uzmanlar, bilim adamları, araştırmacılar, girişimciler ve iş adamlarından yüksek düzeyde katılım oldu.

Etkinlik, Karadeniz havzası ve ötesinden işletmeler, yeni kurulan şirketler, kuruluşlar ve üniversiteler için en son teknolojik gelişmeleri değiş tokuş etmek, sunmak ve tartışmak, en son keşifleri tartışmak ve sergi oturumlarına katılmak için sıcak bir ortam sağladı.

İki günlük geniş bir araştırma tabanlı Karadeniz forumu olan HTS4BS, teknoloji sağlayıcıları ve kullanıcılarının Karadeniz için potansiyel olarak ilk kez bir araya geldiklerini vurgulayan BRIDGE-BS koordinatörü Barış Salihoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Etkinlik. Bu etkinliğin, özellikle Karadeniz'deki endüstrilerin ve teknoloji geliştiricilerin katılımı için gerekli bağlamı oluşturmak için barış ve işbirliği ihtiyacının bir hatırlatıcısı olması gerektiğini vurguladı.

Bulgaristan Gemi Brokerleri ve Acenteleri Derneği Başkanı ve Bulgaristan Denizcilik Kümelenmesi Başkan Yardımcısı Svilen Kraichev tarafından iletilen Bulgaristan Yenilik ve Büyüme Bakanı Sn. Aleksander Pulev'in cesaret verici mesajının ardından; Araştırma ve İnovasyon Genel Müdürlüğü yetkilileri olarak Wendy Bonne, Nicolas Segebarth ve Peter Crawley , Avrupa Komisyonu'nun denizcilik ekonomisinde yeniliği desteklemek için uyguladığı geçmiş, şimdiki ve gelecek araçlara genel bir bakış sundular (Horizon Europe, Green Deal, Mission Ocean 2030, Su Bazlı Teknoloji Platformu, Okyanusun Dijital İkizi), ve katılımcılar arasında potansiyel katılımcıları çekmek için gelecekteki ihalelerin bir takvimini sundu.

Etkinlik, Ortak Denizcilik Gündemi'nin uygulanmasının desteklenmesini ve Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi (SRIA) ile somut bağların daha da geliştirilmesini kapsayan “Sürdürülebilir Mavi Ekonomi için Akıllı Uzmanlaşma” yı vurgulayan DG MARE Politika Sorumlusu Patrizia Busolini'nin konuşmasıyla devam etti. Danimarka Teknik Üniversitesi'nden (DTU) Patrizio Mariani, Sürdürülebilir Mavi Ekonomi için yeni araçlara ve bu araçlara ulaşmak için araştırma, bilim, inovasyon ve teknolojiye ihtiyaç olduğunu vurguladıktan sonra sahneyi günün ana hatlarını sunacak Bulgar Denizcilik Grubundan Ilze Atasanova'ya devretti.

Stratégies Mer et Littoral'dan Matteo Bocci'nin moderatörlüğünde, hızlandırıcılar, finansal destek ve denizcilik kümeleri aracılığıyla Mavi Ekonomi için farklı “etkinleştiriciler” deneyimlerinin sunulmasını amaçlayan ilk yuvarlak masa, sektördeki önemli isimlerin, kamu kurumlarının, araştırmaların ve teknolojinin katkılarıyla başladı.

Katılımcılar, Büyükelçi (ret.) Michael B. Christides, ClimAccelerator'dan Phoebe Koundouri ve DG NEAR'dan Simone Raudino'dan yenilikçi eylemler için ilham verici görüşleri dinleme şansı buldular. Yuvarlak masa, BlueInvest , Sky Lab DTU ve Denizcilik Teknolojisi Kümesi FVG  dahil olmak üzere, alanlarında önde gelen kuruluşlardan uzmanların özel deneyimlerini de sağladı. Tartışmalar sırasında, inovasyon başarısı için kilit hassas faktörler katılımcılar tarafından belirlendi ve kapasite geliştirme, gençlerin güçlendirilmesi, diyalog ve yakınlık ve kesişimselliği içeriyordu. Eğitim ve araştırmanın önemi ve gelecek için BT ve teknoloji sektörlerinin büyümesine dikkat de vurgulandı.

Gün, Stratégies Mer et Littoral'dan Frédérick Herpers'ın moderatörlüğünde Karadeniz'de sürdürülebilir bir mavi ekonomi için yüksek teknoloji potansiyeline ışık tutan ikinci yuvarlak masa toplantısı ile devam etti. Karadeniz SRIA'nın uygulanmasındaki kilit H2020 projeleri olarak, BRIDGE-BS ve DOORS, Karadeniz'de sürdürülebilir bir mavi ekonominin yanı sıra bölgesel zorlukları ve fırsatları tartışmak üzere yuvarlak masa toplantısına katıldılar. DOORS ve BRIDGE-BS'nin ekosistem hizmetleri ve Mavi Büyüme sektörleri için Karadeniz'deki teknoloji ve inovasyon potansiyelini artırma hedeflerine yönelik işbirliği içinde ilerleyeceği kaydedildi.

BRIDGE-BS WP7: Accelerating “Industry 4.0” İş Modellerinin lideri Patrizio Mariani ve BRIDGE-BS Koordinatörü Mustafa Yücel, değerli konuşmacılar ve yoğun katılım sayesinde ilham verici konuşmalar ve bilgilendirici sunumlar gerçekleştiği son derece verimli tartışmaların yaşandığı HTS4BS'nin ilk gününü tamamladı.

Araştırma, özel ve kar amacı gütmeyen sektörler, inovasyon, teknoloji ve denizcilik sektörlerinden çeşitli girişim ve kuruluşların tanıtıldığı fuarla gün büyük bir final yaptı.

HTS4BS'nin ikinci günü, deniz araştırmaları ve mavi ekonomi sektörlerinde sürdürülebilir inovasyon için yüksek teknoloji proje vitrini ile devam etti. Veri izleme ve toplama için teknolojik cihazlara odaklanan oturumun ilk bölümünde, İtalya Ulusal Araştırma Konseyi, Xer Technologies ve MarLiter'den yetkililer çalışmalarını ve işlerini tanıttılar, kişisel deneyimlerini ve yüksek teknoloji ile sürdürülebilir inovasyona ulaşmak nasıl yapılacağına dair görüşlerini paylaştılar. Ayrıca Mustafa Yücel BRIDGE-BS WP5: Akıllı Gözlemler ve Teknolojiler öncüsü BRIDGE-BS'nin yenilikçi yönlerini ortaya çıkaran proje kapsamında yapılan araştırmalara vurgu yaptı. Kısa bir süre sonra, özellikle Limanlar, Taşımacılık ve Lojistik konularına odaklanan katılımcılar, GS Data, CLUJ IT, Braintonix ve MedPorts Derneği hakkında bilgi edinme fırsatı buldular ve daha fazla işbirliklerine ve fikirlere yöneldiler.

Balıkçılık, su ürünleri, turizm ve rekreasyon faaliyetlerinde öne çıkan proje, uygulama ve uygulamaların sergilendiği final oturumunda; BlackSea4Fish, BlueRoses , Aquatech4Feed gibi projelerin başarılarının yanı sıra CLS NEMO, OpenMode, BOATSANDGO, BoatMate , Natural Greece gibi sanayi şirketlerinin ve servislerinin girişimleri de yoğun ilgi gördü .

Gün, teknolojiyi daha uygun fiyatlı, kolay ulaşılabilir ve yönetilebilir hale getirmenin gerekliliği üzerinde özellikle vurgulanarak HTS4BS'nin önemli noktalarının özetlendiği bir kapanışla sona erdi. H2020 tarafından finanse edilen BRIDGE-BS'nin bu anlamda Karadeniz'de sürdürülebilir yüksek teknoloji inovasyonu elde etmek için temel hızlandırıcı ve uygulayıcılardan biri olacağı da belirtilmektedir.

Kaynak
BRIDGE-BS