Karadeniz'de Mavi Büyüme Planı

14 Haziran 2023 22:33 Ekonomi
resimler-haber/sria_karadeniz.webp
google news

Avrupa Parlamentosu Üyesi Marian-Jean MARINESCU'nun ev sahipliğinde ve başkanlığında Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi (SRIA) Uygulama Planı 4 Mayıs 2023'te Avrupa Parlamentosu'nda başlatıldı.

Katılımcılar arasında Avrupa Komisyonu'nun üst düzey temsilcileri, bölgesel kuruluşlar ve araştırma yapan kuruluşlar ile Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden politika oluşturma, araştırma ve yenilik topluluklarından 110'dan fazla paydaş yer aldı. Birlikte, bu kılavuz belgeyi başlattılar ve gelecekte araştırma ve yenilik, en iyi uygulama ve bilgi alışverişi ve bölgede kapasite geliştirme alanlarında ortak eylemlerin yolunu açtılar.

Karadeniz SRIA Uygulama Planı, Karadeniz'in eşsiz yaşam alanlarını korumak için temel çalışmaları oluşturmayı ve daha sonra mavi ekonomiyi artıracak ve üretime yardımcı olacak deniz bazlı sektörlerin gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Bu belgenin kapsamlı ve uzun soluklu özelliklerinden yola çıkılarak düzenlenen lansman etkinliği, uzmanlardan bilim insanlarına, Karadeniz Genç Elçilerinden politika yapıcılara kadar çok sayıda değerli konuşmacıyı ağırladı. Açılış oturumunda açılış konuşmalarını yapan Denizcilik ve Balıkçılık Genel Müdürü Delilah Al Khudhairy, Avrupa Komisyonu Sağlıklı Denizler ve Okyanuslar Birim Başkanı Elisabetta Balzi ve Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Müdürlüğü ve Başkan Yardımcısı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Tevfik Zeyrek, Karadeniz SRIA Uygulama Planı'nın Karadeniz bölgelerinde uygulanmasının olası faydalarına ışık tuttu.

Bu açılış oturumunun ardından Karadeniz CONNECT Koordinatörü Barış Salihoğlu, Uygulama Planını cesaret verici sözlerle tanıttı: “Gelecekteki programlar, stratejiler, girişimler ve fon sağlayan kuruluşlara yönelik bu kapsamlı eylem planı ile daha iyi bir gelecek hüküm sürecek”. Artık Karadeniz'de gelecekteki Araştırma ve İnovasyona rehberlik edecek bir referans belgemiz olduğuna göre, bu planın ulusal ve bölgesel düzeyde uygulanmasından nasıl fayda sağlayabileceğimiz Operasyonel Fon Sağlayıcılar Ağı tarafından tartışıldı. Katılımcılar ayrıca BSEC-PERMIS, Karadeniz Komisyonu ve BBSC-CPMR gibi bölgesel kuruluşların SRIA Uygulama Planına ilişkin görüş ve taahhütlerine ilişkin tepkilerini duyma şansına sahip oldular.

Etkinlikte Karadeniz'in Genç Elçileri de Karadeniz'in sesi olarak öne çıkarak hikayesini paylaştılar ve bu kapsamlı planın çatısı altında kadim kültürlerin yeşerdiği bu deniz havzasının zengin tarihinden ilham alma sözü verdiler. Ayrıca, katılımcıların bu etkinlikle işbirliğinin tohumlarını attığına dikkat çeken Avrupa Komisyonu Deniz Havzası Stratejileri, Bölgesel Deniz İşbirliği ve Deniz Güvenliği Birimi Başkanı Christos Economou ve Sustainable Blue Economy Partnership'ten (SBEP) Margherita Cappelletto ) Karadeniz'de işbirliğini ilerletmek için sonraki fırsatlardan bazılarını sundu.

Son olarak kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan DG MARE Direktörü Delilah Al Khudhairy, Karadeniz SRIA Uygulama Planı'nın lansmanının bölgesel zorlukların ele alınmasında ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesinde araştırma ve yeniliğin öneminin altını çizdiğini vurguladı ve ayrıca, paydaşların bu alanlarda işbirliğini ilerletme taahhüdü, daha müreffeh ve sürdürülebilir bir Karadeniz bölgesinin yolunu açacaktır.

Bu bilgilendirici, aydınlatıcı, ileri görüşlü, yaratıcı ve vizyoner bileşenlerle, Karadeniz SRIA Uygulama Planı'nın lansmanı, Karadeniz bölgesinde araştırma ve yenilik alanında işbirliğini ilerletme ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme yönünde önemli bir adımı temsil ediyor.

Kaynak
Connect Black Sea