Karadeniz’in Deniz Altı Nehri

18 Mayıs 2021 18:13 Kültür/Sanat
resimler-haber/morenhaberkaradeniz.jpg
google news

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan bir iç denizdir. Karadeniz’in kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye ve batısında Romanya ve Bulgaristan bulunmaktadır. Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanırken, İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara ve Kerç Boğazı vasıtasıyla Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip olup 461.000 km² alanı kaplamaktadır. En geniş yeri doğudan batıya 1.175 km ve en derin noktası 2.210 metredir.

Karadeniz'e dökülen ırmaklar; Büyük beş ırmak Dinyeper, Dinyester, Don Nehri, Kuban Nehri ve Tuna nehridir.

Karadeniz’in deniz altı nehri veya İstanbul Boğazı'nın altındaki nehir İstanbul Boğazı'nın içinden geçen ve Karadeniz'in dibi boyunca akan bir tuzlu su akıntısıdır. Nehrin keşfi, Leeds Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından 1 Ağustos 2010'da açıklandı. Bu nehir dünyada türünün tek örneğidir. Akdeniz'den gelen deniz altı nehrindeki tuzluluk, İstanbul Boğazı aracılığıyla tuzluluk oranının daha düşük olduğu Karadeniz'e akarak nehri oluşturur.

Nehrin 60 km uzunluğunda, 35 metre derinliğinde ve 0,6 mil (~965m) genişliğinde olduğu tespit edilmiştir.

 Dr Parsons, Karadeniz nehrinin saatte yaklaşık dört mil hızla aktığını ve kanaldan saniyede 22.000 metreküp su geçtiğini keşfetti – Karadeniz nehrinin Avrupa'nın en büyük nehri Ren'den 10 kat daha büyük olduğu ifade edilmiştir.