Kim Milyoner Olmak İster Yarışmasında İlginç Belgrad Kalesi Sorusu

22 Ekim 2021 23:03 Kültür/Sanat
resimler-haber/belgrad_nehir_kim_milyoner_olmak_ister_kanuni.jpg
google news

Atv'nin sevilen yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster'de bu akşam ilginç bir soru dikkat çekti. Sevilen oyuncu Kenan İmirzalıoğlu'nun sunduğu programda dikkat çeken soru "Belgrad Kalesi hangi iki nehrin birleştiği yerdedir? Kanuni Sultan Süleyman'ın 1521'de fethettiği Belgrad Kalesi hangi iki nehrin birleştiği yerdedir?" oldu. 

İşte yarışmacıya yöneltilen soru ve şıkları:

Belgrad Kalesi hangi iki nehrin birleştiği yerdedir? Kanuni Sultan Süleyman'ın 1521'de fethettiği Belgrad Kalesi hangi iki nehrin birleştiği yerdedir?

A) Sava ve Tuna
B) Fırat ve Dicle
C) Tunca ve Vardar
D) Arda ve Meriç

Doğru cevap:  A şıkkı Sava ve Tuna

Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad Seferi ile Belgrad'ın Fethi

Belgrad'ın alınması için Osmanlı İmparatorluğu tarafından ilk girişim 1440'ta gerçekleştirildi. Padişah II. Murad tarafından gerçekleştirilen kuşatmada başarılı olunamadı.İkinci kuşatma 1456 Temmuz'unda, Padişah II. Mehmed yönetimindeki ordu tarafından gerçekleştirildi. Ancak yine başarılı olunamadı. Belgrad Fatih Sultan Mehmet'in karalarda kuşatıp alamadığı tek yerdir. 

belgrad kalesi

Bosna Sancağı'na bağlı Knin'in, Macar kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi sonrasında Sultan Süleyman, Belgrad üzerine sefer düzenlemeye karar verdi. Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı Ordusu, Mayıs 1521 tarihinde İstanbul'dan ayrılarak Belgrad üzerine sefere çıktı. Sefere çıkan Osmanlı kuvvetlerinde fil de bulunmaktaydı. 28 Mayıs'ta Edirne civarına ulaşan orduya Rumeli beylerbeyi ve sancak beylerine bağlı kuvvetler de katıldı.

Fetih hakkında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun İstanbul elçisi; "Belgrad'ın ele geçirilmesi, Macaristan Krallığı'nın çöküşüne sebep olan olayların başlangıcıydı. II. Lajos'un ölümü, Budin'in ele geçirilişi ve Erdel'in işgaliyle devam eden süreçte Macaristan İmparatorluğu yıkılmış ve diğer ülkeleri de benzer sonu yaşayacağına dair bir korku sarmıştı." şeklinde yorum yapmıştı.

 Şehir, Osmanlı egemenliğine girdikten sonra, Avrupa'ya düzenlenen akınlarda bir üs görevi gördü ve "Dârü'l-cihad" adıyla anılmaya başlandı.