Türkiye'de İklim Koşulları Kışlık Mahsuller İçin Uygun

18 Mayıs 2023 21:10 Ekonomi
resimler-haber/Yazın_arpa_tarlasında_fırtına__Viesturs.webp
google news

Yakın zamanda Tarımsal Kaynakların İzlenmesi Bültenlerinde (JRC MARS) yayınlanan bir makalede Türkiye'de kışlık mahsulleri için iklim koşulları incelendi. Yapılan çalışmaya göre, kış mahsulleri için koşullar genel olarak elverişli olduğu ve Mart - Nisan aylarındaki yağışların en çok kış mahsulleri için faydalı olduğu belirtilmiştir.

15 Mart'tan bu yana bol yağış sayesinde kış sonu ve ilkbahar başındaki kuru havanın yarattığı risk önemli ölçüde azaldı. Ekin gelişimindeki ilk gecikmeler giderildi. Güneydoğudaki üretim bölgeleri deprem ve sellerden zarar gördü, ancak mahsuller hızla toparlandı.

Yağışlar Anadolu bölgelerine zamanında geldi

Kış, soğuk bir büyünün mahsulün büyümesini geciktirdiği Şubat ayına kadar genellikle normalden daha kuru ve sıcaktı. O zamandan beri, iyi dağıtılmış yağış ve uygun sıcaklıklar sayesinde mahsul koşulları iyileşti. Şu anda adil getiriler bekleniyor ve koşullar sezonun geri kalanı için uygunsa getiri görünümü daha da iyileşebilir.

Güneydoğu bölgelerinde mahsuller ortalama ila iyi durumda

Yağışlı ve ılık bir kış sayesinde mahsuller normalden daha erken gelişti. Şubat ayında sıcaklıklar düştü ve bu da mahsulleri yılın zamanı için normal koşullara döndürdü. 15 Mart'tan bu yana sık ve bol yağış, yetersiz büyüme koşullarına yol açtı. Mevcut aşırı ıslak toprak koşulları, önümüzdeki haftalarda hava kurursa kış mahsulleri için yüksek verim potansiyelinin korunmasına yardımcı olacak önemli bir kaynak haline gelebileceğinden, verim perspektifleri olumludur.

Verim tahminleri kış mahsulleri için olumlu

Arpa ve yumuşak buğday için tahminler 5 yıllık ortalama ile uyumlu, durum buğdayı için ise ortalamanın üzerinde.

Kaynak
JRC MARS