“Kıyıdaki Medeniyet” Minyatür Sergisi

31 Mayıs 2022 21:32 Kültür/Sanat
resimler-haber/yasemin_karapınar_Moren_haber.webp
google news

Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi 2021-2022 sanat sezonuna Yasemin Karapınar Kurt’un “Kıyıdaki Medeniyet” minyatür sergisi ile devam ediyor.

Yasemin Karapınar Kurt 1965 Bayburt doğumlu olup, 1982 yılında Bayburt Lisesi’nden mezun olmuştur. Liseden sonra yağlı boya çalışmalarına başlamış olup Geleneksel Sanatlarda Minyatür çalışmalarına Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü kapsamında 2003 yılında Perihan Üçel ile başlamış ve aynı yıl kentteki Geleneksel Sanatlar karma sergisine katılmıştır.

Minyatür sanatının en önemli özelliklerinden birisi, anlatılmak istenen konunun eksiksiz olarak aktarılmakta olmasıdır. Minyatürde insanları ilk etkileyen renklerin özgürlüğüdür. Minyatür önce nakkaşını ve sonra seyredenini sonsuz bir masal dünyasının içine sürükler. Renk; atların mavisi, yerin pembesi, bulutun yeşili, suyun gümüşü, gökyüzünün altın halidir, yani gerçekte olmadığı gibidir. Öncelikle renkler tüm parlaklığı ve netliği ile yerleşir zemine ve onları sınırlayacak iyice görünür kılacak, saracak çizgilerini bekler sabır ve emeğin kıl fırçalarla inşa edilmesidir.

Bakanlığımız sanatçılarından Yasemin Karapınar Kurt’un Trabzon’un 1800-1900 y.y arasındaki görümünü derin araştırmalar sonucunda sabır ve emekle yapmış olduğu 70 çalışmasından oluşan “Kıyıdaki Medeniyet” adlı minyatür sergisi Trabzon Güzel Sanatlar Galerisinde 31 Mayıs Salı günü saat 17:30 da sanat severlerin beğenisine açıldı.

Sergi 11Haziran 2022 tarihine kadar açık kalacaktır…

Kaynak
İKTM