Klimt’in Der Kuss (Öpücük) Tablosu

07 Ocak 2023 18:01 Kültür/Sanat
resimler-haber/Der_Kuss_gustav_climt.webp
google news

Gustav Klimt, 1862 yılında Avusturya'da dünyaya geldi. Babası Ernest Klimt mütevazi bir kuyumcu, annesi Anna Finster ise şarkıcıydı. Klimt’in yaşamı altın madenini yakından tanımakla geçmiştir. Çünkü babası altın oymacısıdır ve Klimt de küçük yaşlardan itibaren babasından altının nasıl işlendiğini öğrenmiştir.

Sanatçının en ünlü eserlerinden biri Der Kuss (Öpücük) tablosudur. Eserlerindeki altın tonları, Bizans mozaikleri ve kuyumculuk teknikleri Klimt’in üslubunun karakteristik özellikleridir. Klimt’in altın çağının doruk noktası olarak belirtilen bu resim, parıltılı tonları ve soyut desenleriyle dikkat çeker. Figürleri saran altın renkli çerçeve onları dünyadan soyutlamaktadır. Figürlerin yerleşimi ölüm ile yaşamın bir kompozisyonu olarak düşünülmektedir.

Art Nouveau Nedir?

 Art Nouveau aslında "Yeni Sanat" anlamına geliyor. Temelleri İngiltere’de atılan akımın ortaya çıkışında sanayileşmenin büyük rolü vardı. Sanatçılar, sanatı monotonluktan kurtarmak ve galeri duvarlarının ötesine taşımak istiyordu. Estetik değerleri ön planda tutan akım, kıvrak çizgilerin yoğun olduğu süslemelerle Uzakdoğu sanatının ve sembolizmin izlerini taşıyordu.

Klimt’in tüm eserlerinde görülebilen Art Nouveau akımının getirmiş olduğu ayrıntılı süsleme tekniği Der Kuss eserinde de göze çarpmaktadır. Resim ilk bakışta adeta bir mozaik izlenimi verir.

Çoğunlukla Klimt’in tablolarında erkek ve kadın çizimleri ressamın kendisi ve sevgilisi Emilie Flöge’yi içerir

Klimt’in tüm eserlerinde görülebilen Art Nouveau akımının getirmiş olduğu ayrıntılı süsleme tekniği bu eserde göze çarpmaktadır.

Adeta bir mozaik izlenimi veren resimde kadının saçlarında çiçekler ile doludur. Erkek desenli giysiler içinde ve kafasında asma yapraklardan taç bulunur. Adeta kadını hayatın kaynağı olarak görülebilecek Toprak Ana’yla özdeştiren dairesel şekiller ve renkli çiçekler ile daha kadınsı bir görünüm içindedir. Kadın ve erkeğin giysilerinin aynı altın renginde olması aşkın tek bedende vücut bulmasını imgelemektedir.

Beni bir sanatçı olarak tanımak isteyen herkes, resimlerime dikkatle bakmalı, ne olduğumu ve ne istediğimi keşfetmeye çalışmalı.”

Gustav Klimt

Kaynak

Gustav Klimt’ın biyografisi