Kök Hücreler Neden Bu Kadar Önemli?

01 Kasım 2022 18:42 Sağlık
resimler-haber/CorEuStem_Barcelona-moren_haber_cost.webp
google news

Bilim ve Teknolojide İşbirliği (COST) Kuruluşu, ulusal kaynaklarla araştırmalarını sürdüren araştırmacıların Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlamak ve Avrupa bilim insanlarının ağ faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuş bir organizasyondur.

Kuruluşa üye 40 ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler: Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan.

COST, tedavi edilemez hastalıklardan ve yaralanmalardan muzdarip milyonlarca insan için kök hücre araştırmaları ve potansiyel uygulamalar hakkında daha fazla anlayış geliştirmek için çalışan bir araştırmacı ağına dikkat çekiyor.

Avrupa Kök Hücre Çekirdek Tesisleri Ağı anlamına gelen CorEuStem COST Eylemi, kök hücre biyolojisi ve klinik çevirinin ilerlemesinin anahtarı olan bir dizi faaliyette standardizasyon ve uyumlaştırmayı teşvik etmeyi amaçlar. Pluripotent kök hücrelerin biyomedikal araştırmalarda kullanılması, bu hücreleri hastalık modelleme, embriyoloji ve şu anda klinik deneylerde olan yeni rejeneratif terapötik yaklaşımlarda kilit oyuncular olarak belirlemiştir.

Kök hücreler neden bu kadar önemli?

Kök hücreler, vücudumuzdaki dokuların yaşamımız boyunca korunmasından esasen sorumlu olan hücrelerdir. Son zamanlarda hücre temelli modeller ve rejeneratif tıp için kök hücrelerin kullanımı hızla ilerlemiştir.

Kök hücre, henüz vücudun belirli bir hücresi olmaya karar vermemiş özel bir hücre türüdür. Bu hücre türünü tanımlayabilir veya yapay olarak üretebilirsek, onu izole edebilir ve vücuttaki herhangi bir hücre türü olması için manipüle edebiliriz. Esasen, hepimizin içinde vücut parçalarını (dokular, organlar) inşa edebilen hammaddedir. Farklı kök hücre türleri vardır ve bunların her biri belirli hücre türleri haline gelmek (farklılaşmak) için belirli bir potansiyele sahiptir. Farklı hücre türleri üretme kapasitesi en yüksek olan kök hücrelere pluripotent kök hücreler denir, bu da kendi kendini yenileyebilecekleri (PSC) anlamına gelir.

Pluripotent kök hücreler vücudun tüm hücre tiplerine dönüşebilir (plasenta hariç). Bu benzersiz özellik, biyomedikal araştırmalarda çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Araştırmada kök hücre uygulamalarının örnekleri, organogenez ve hastalık modelleme sistemleridir. Son zamanlarda pluripotent kök hücreler klinik deneylere girmiştir. Bu hücrelerin hastalık ve insan vücudundaki hasarı tedavi etmek için uygulanması, kök hücrelerin kullanıldığı gelecekteki rejeneratif tıbbın temelini oluşturur.

Büyük bir atılım

2006'da Prof Shinya Yamanaka , pluripotent kök hücrelerin uygulanmasında bir paradigma değişikliğine neden olan büyük bir atılım yaptı.

Prof Yamanaka, preimplantasyon embriyoları kullanmaya gerek kalmadan pluripotent kök hücre elde etmenin mümkün olduğunu keşfetti. Terminal olarak farklılaşmış bir hücre tipi olan fibroblastlardan pluripotent kök hücreler yarattı. Bunu, yetişkin somatik hücreyi sıfırlamak için dört protein faktörü kullanarak hücreyi pluripotent hale getirmeye teşvik ederek başardı. Bu uyarılmış pluripotent kök hücreler, iPSC'ler, preimplantasyon embriyolarının İç Hücre Kütlesi (ICM) ile aynı farklılaşma potansiyelini paylaşırlar, organizmanın tüm hücre tiplerini (plasenta hariç) üretme kapasitesine sahiptirler. Bu keşfin büyük etkisi bilim camiası tarafından hemen kabul edildi ve Prof Yamanaka 2012 Nobel Tıp Ödülünü Sir John B. Gurdon ile paylaştı.

İnsan Pluripotent Kök Hücre teknolojileri son 20 yılda hızla ilerlemiştir. Şu anda Avrupa'da, bu teknolojilerde uzmanlığa sahip temel tesisler ve laboratuvarlar birkaç ülkede yoğunlaşmıştır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Avrupa ülkelerinin çoğunun iPSC teknolojilerine odaklanan laboratuvarlar ve temel tesisler kuracağı tahmin edilmektedir.

Bugünün zorlukları

Temel tesisler için en büyük zorluklardan biri, en son teknolojileri takip etmek, değerlendirmek ve uygulamaktır. Bu nedenle, kök hücre topluluğu tarafından en iyi uygulama olarak benimsenecek konsensüs metodolojileri geliştirmek için çekirdek tesisler ve laboratuvarlar arasında bağlantı kurulmasına ihtiyaç vardır. Bu, Avrupa'daki laboratuvarlardan elde edilen çıktıların genel tekrarlanabilirliğini ve karşılaştırılabilirliğini artıracaktır.

Bunu akılda tutarak, kök hücre, farklılaşma, organoidler ve gen düzenleme teknolojilerinde uzmanlardan oluşan bu ortak ekip, 38 Avrupa ülkesinden uzmanları bir araya getirerek Ekim 2021'de kuruldu. CorEuStem, kök hücre teknolojileri, özellikle pluripotent kök hücreler ve uygulamaları için tüm Avrupa'da bir merkez olmayı hedefliyor. Bu, fikir birliğine dayalı kanıta dayalı bilgiler, uyumlu prosedürler ve eğitim sağlanması yoluyla sağlanacaktır.

Kaynak
CorEuStem