Kök-Ur Nematodu’na CRISPR-ACT2.0 Teknolojisiyle Çözüm Üretiliyor

18 Ağustos 2022 23:04 Bilim
resimler-haber/bitki.webp
google news

5-7 Ağustos 2022 tarihlerinde Trabzon'da düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 7 bilimsel alanda yarışmalar düzenlendi.  Festivalde, "Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması", "Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması", "Uçan Araba Yarışması", "Helikopter Tasarım Yarışması", "Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması", "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması" ve "Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması" gerçekleştirildi.

Etkinlikte, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden “Bitkilerde Çoklu CRISPR-ACT2.0 Teknolojisi” başlıklı projenin sunumu yapıldı.

Sunumda, Kök-ur nematodu (RKN)’nun, domateslerde en yıkıcı zararlılardan biri olduğu bildirilerek, projede çoklu CRISPR-ACT2.0 teknolojisi kullanılarak RKN’ye dayanıklı üstün domates hatları geliştirmenin hedeflendiği belirtilmiştir. Araştırmacılar yaptıkları çalışmalar neticesinde dört farklı genin aktivasyonunu hedefleyen gRNA’ları CRISPR- dCas9-Act2.0 ikili vektörünü başarıyla klonladıklarını ve domates üzerinde 16 CRISPR-dCas9-Act2.0 ikili vektörünü ise başarıyla dönüştürdüklerini bildirdiler.