Kozmetikte Yeşil Malzemeler: Mucuna
Yakın zamanda Cosmetics dergisinin bir özel sayısında yayınlanan bilimsel araştırmalarda doğal aktif bileşenlerin sürdürülebilir gelişimine ve bunların kozmetikdeki uygulamalarına dikkat çekilmekte.
Konuyla ilgili editör Prof. Dr. Piera Di Martino yaptığı değerlendirmede “Son birkaç yılda araştırmacılar, dikkatlerini, katma değerli aktif bileşenleri geri kazanmak için tarım veya gıda zincirlerinden kaynaklanan atıklar gibi doğal kaynakların kullanımına odakladılar. Bu, sürdürülebilir kalkınmayı küresel bir şekilde teşvik etmek için bir fırsattır. Organik çözücülerden veya enerji tüketen işlemlerden kaçınan farklı yeşil prosedürler sayesinde saf aktif bileşenler veya madde karışımları geri kazanılabilir. Bu aktif bileşenlerin tam karakterizasyonu için gerekli analitik prosedürlerin geliştirilmesi kadar ileri ve yenilikçi ekstraksiyon prosedürlerinin geliştirilmesinin de talep gördüğünü.” vurguladı.
Doğal kozmetikler için umut verici botanik materyallere yönelik araştırmalar, çevre ve sağlık bilinci nedeniyle genişlemektedir. Derginin özel sayısında yayınlana bir araştırmada Mucuna tohumu’nun yaşlanmaya karşı etkinliği incelenmiş.
Mucuna tohumunun fitokimyasal maddelerini ve cilt ile ilgili potansiyel farmakolojik aktivitelerini inceleyen çalışmada ilginç bir şekilde, Mucunanın güçlü kolajenaz, elastaz ve hiyalüronidaz engelleyici aktiviteler sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, Mucuna tohumunun etanolik özlerinin, cilt bakımı kozmetik ürünlerinin geliştirilmesinde avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Çalışmada insan vücudunun en büyük organı ve en dış tabakası olan derinin çevreye karşı koruma, termoregülasyon ve duyum gibi birçok önemli işlevi olduğu hatırlatılarak, cildin yaşlanmasına hem içsel; zamanın geçmesine bağlı olarak kaçınılmaz doğal bir değişiklik, hem de dışsal faktörlerin neden olduğu belirtilmektedir. Cilt yaşlanmasının mekanizmalarının, antioksidan ve reaktif oksijen türleri (ROS), mtDNA mutasyonları, telomer kısalması, kromatin yapısındaki değişiklikler, onkogenlerin aktivasyonu, epigenetik ve ayrıca hormonal değişiklikler arasındaki dengesizlikten kaynaklanan oksidatif strese dikkat çekilmiştir.
Bunun yanında araştırmada toplam kolajen ve elastin miktarı, kolajenaz ve elastaz gibi matris metalloproteinazlar (MMP) tarafından yaşla birlikte azaltılabileceğine ek olarak cilt yaşlanmasının, benzersiz su moleküllerini bağlama ve tutma kapasitesine sahip bir glikozaminoglikan (GAG) olan hyaluronik asit (HA) ile ilişkili cilt nemi kaybı olduğuna ve HA'nın hidrasyon, eklemlerin yağlanması, boşluk doldurma kapasitesi ve hücrelerin göç ettiği çerçevenin sağlanması dahil olmak üzere birçok işlevinin varlığına değinilmektedir.
Mucuna nedir?
Fabaceae familyasına ait olan Mucuna pruriens cinsi, Afrika ve tropikal Asya'ya özgü tropikal bir baklagildir ve yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yaygın adları arasında maymun demirhindi , kadife fasulye , Bengal kadife fasulyesi , Florida kadife fasulyesi , Mauritius kadife fasulyesi , Yokohama kadife fasulyesi , cowage , cowitch, lacuna fasulyesi ve Lyon fasulyesi bulunur. Bu cinsin üyeleri, ilaçlar dahil olmak üzere tarım ve gıdalar gibi çeşitli alanlarda kullanılmıştır. Örneğin, Mucuna bracteata türü mısır, pamuk ve kauçuk ağacı gibi ekonomik ürünlerin plantasyonlarında yeşil gübre olarak yetiştirilmektedir. Bu cinsin önemli bir türü olan Mucuna pruriens tohumlarının %25 civarında yüksek protein içermesi nedeniyle besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle, bazı bölgelerde, Mucuna pruriens'in hem yeşil baklalarını hem de olgun fasulyelerini pişirerek veya kaynatarak tüketirler. Ayrıca, M. pruriens'in kavrulmuş ve öğütülmüş tohumları, Guatemala ve Meksika'da bir süre kahve ikamesi olarak üretilmiştir. Tıbbi kullanım açısından M. pruriens tohumları, geleneksel Ayurveda tıbbında Parkinson sendromunu tedavi etmek ve libidoyu artırmak için uzun süredir kullanılmaktadır.
1937 yılında, Parkinson hastalığının motor semptomlarını yönetmek için etkin bir şekilde kullanılan levodopa, ilk olarak M. pruriens tohumlarından izole edilmiş.
Kaynak
Makale