Küçük Ayvasıl (St. Anna) Kilisesi

08 Nisan 2023 11:46 Gündem
resimler-haber/ayvasıl_anna_kilisesi_trabzon.webp
google news

Son yıllarda tarihi yerlere turistlerin ilgisi artmaktadır. Kültür ziyaretleri kapsamında tarihi yerlerin ziyareti birçok kişi için ilgi çekici olmakta. Trabzon ilinde turistlerin yoğun ilgisini çeken tarihi yerlerden biri de şehir merkezinde bulunan Küçük Ayvasıl Kilisesidir.

Bu tarihi yapı Küçük Ayvasıl Kilisesi veya Azize Anna Kilisesi olarak bilinmektedir. Ayvasıl Kilisesi, Trabzon’un Ortahisar ilçesinde, Çarşı mahallesi, Hartama sokakta konumlanmıştır.

St. Anna Kilisesi, MS 9. yüzyılda Roma İmparatoru I. Basil zamanında, yeniden inşa edildiği bilinen yapı şehrin en eski kiliselerinden birisidir. Yığma taşlardan yapılmış üç nefli bir bazilikadır. Narteksi yoktur. Nefler içten ve dıştan yuvarlak planlıdır. Zemininde kriptası bulunur. Naosta T şekilli iki ayak ile iki İon başlıklı sütün bulunur.

Giriş kapısında bir Bizans kabartması ile 884-885 tarihinde I. Basil zamanına ait onarım kitabesi bulunmaktadır. İçerisinde daha geç dönemlere ait fresk kalıntıları bulunmaktadır.

Doğu–batı doğrultusunda üç nefli bazilika planlı olarak düzenlenen yapı; naos, bir ana apsis ve iki yan apsis bölümlerinden meydana gelmektedir. İçten ve dıştan yarım daire planlı olan apsisler dışa taşkındır.

Naosta iki adet iyon başlıklı sütun bulunur. Bazilikanın içindeki iki sütun ve başlıklar Roma stilini yansıtmaktadır. Sıva ile kapanmış bulunan iç duvarlarında freskler yer almaktadır.

Güneydeki kapısının üstünde bulunan Roma Dönemi’nde yapıldığı anlaşılan mermer kabartmanın eski bir tapınaktan alınarak buraya konulduğu sanılmaktadır.

Fresklerde işlenen sahnelerden sadece İsa’nın çarmıhtan indirilişi seçilebilmektedir. Naosun güney duvarında bulunan bu sahnede İsa figürünün uzanmış gövdesi ile başı kısmen görülebilmesine karşın İsa’nın yanında bulunan Meryem sadece genel hatları ile seçilebilmektedir.

Kaynak
İKT