Kültürel Miras: Ahşap Kuklacılık

02 Temmuz 2022 09:07 Kültür/Sanat
resimler-haber/çekya_kukla_haber.webp
google news

Kukla tiyatrosu, Slovak ve Çek yerel tiyatrosunun ve edebiyat geleneğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı zamanda sosyalleşmede önemli bir rol oynar, sanatçıların yaratıcı düşünürler olarak gelişmesine ve iş birliği, iletişim hakkında bilgi edinmelerine ve toplumdaki kimlik duygularını güçlendirmelerine yardımcı olur.

UNESCO, Slovakya ve Çekya Cumhuriyeti'ndeki topluluklar için kukla tiyatrosunun yalnızca popüler bir geleneksel eğlence biçimi değil, aynı zamanda bir dünya vizyonunu aktarmanın bir yolu ve ahlaki değerler üzerine mesajlar içeren bir eğitim aracı olduğunu belirtti.

“Karakterleri gerçek veya hayali olan kuklalar, çoğunlukla tahtadan yapılmış ve çeşitli yöntemlerle canlandırılmıştır. Uygulamanın ilk taşıyıcıları, eserleri daha sonra farklı özelliklere sahip komik figürler kullanarak dil ve temalardaki yerel etkileri taşıyan gezgin kuklacı aileleriydi. 

“Bayram günleri, pazarlar ve panayırlar gibi diğer geleneksel ritüeller ve şenlikli etkinliklerle birlikte yer alan kukla gösterileri, günümüzde birçok farklı biçimde ortaya çıkıyor ancak yine de gelenekten geliyor. Pratik yapanlar arasında sanatçılar, oyun yazarları, kukla ve kostüm yapımcıları ile sahne tasarımcıları bulunur. Beceriler, sanatçı toplulukları içinde taklit ve uygulama yoluyla aktarılırken, Slovakya'da aktarım ayrıca geleneksel kukla hanedanlıklarında ve ayrıca kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve müzik ve sanat okulları tarafından yürütülen atölye çalışmaları aracılığıyla gerçekleşir."

Çekya Kültür Bakanı Daniel Herman bir basın açıklamasında “kuklacılık çocuklara ve yetişkinlere neşe getiriyor ve çocukluktan yaşlılığa kadar hayatımıza eşlik ediyor” dedi.

Çekya Cumhuriyeti’nde yer alan ünlü Marionette Kukla Tiyatrosu’nun tarihi orta çağa dayanıyor.

Çekya Cumhuriyeti’nde 3 bine yakın kukla yapım atölyesi bulunuyor. 1951 yılından beri Doğu Bohemya’da düzenlenen kukla festivali, dünyanın en uzun kukla festivali olarak kabul ediliyor.

Tarihi ortaçağa dayanan Çekya’da bulunan Chrudim Kukla Müzesi ve Pilsen'deki Kukla Müzesi Dünya Kukla Tiyatroları Günü’de (21 Mart) ücretsiz gezilebilmektedir.

UNESCO komitesinin 2016 yılında Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa‘da toplantısında Çekya ve Slovak kuklacılığını Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne ekleme karar verildi.

Kaynak

Prague.tv

UNESCO

Chrudim Kukla Müzesi   

Pilsen'deki Kukla Müzesi