Kuru Fasulye Ürün Raporu Açıklandı

16 Mayıs 2021 22:04 Ekonomi
resimler-haber/moren_haber_kuru_fasulye.JPG
google news

Türkiye’nin 2020 Kuru fasulye ürün raporu açıklandı

Hastalıklardan korunmak ve vücut formunu korumak açısından sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Vücudun mikro ve makro besin ögelerine olan ihtiyacını tam olarak karşılayan bir beslenme planı oluşturulması çok önemlidir.  Bu nedenle tüketilen besinlerin içerdiği besin ögeleri hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Bu yazıda Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü tarafından hazırlanan 2020 yılı kuru fasulye ürün raporu incelenmiştir. Raporu hazırlayan Dr. Zeynep Kanat kuru fasulyenin ülkemiz ekonomisindeki yerine vurgu yaparak, ana üretim alanları ve bölgesel kalkınmaya olan katkısını irdelenmiştir.

Kuru Fasulye Ailesi

Bitkisel protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru fasulye, en çok tüketilen baklagillerden bir tanesidir. İki çenekli çiçekli bitkilerden baklagillerin çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familyadır. Bu ailede fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi insan gıdası olarak kullanılan türler bulunur. Baklagiller familyasında 730 temel cins ve 19000’den fazla tür bulunur.

Kuru Fasulyenin Besin Değeri

100 gram kuru fasulyede 5 gram yağ ve 22 gram protein bulunur ve enerjisi yaklaşık 155 kilokaloridir. E, K ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve manganez gibi minerallerden oldukça zengindir. Lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle sindirim sistemini düzenler, protein içeriği yüksek olduğundan tüm bireyler için iyi bir protein kaynağıdır.

Kuru fasulyenin ekonomik önemi de çok büyüktür. Ticaretinde dane ağırlığı etkili olmaktadır. Fasulye çeşitlerinde bin dane ağılığının 200-400 g arasında değişebileceği bildirilmiştir.

Türkiye'de tescili yapılmış Yalova-17 cinsi yerli kuru fasulyenin bin dane ağırlığının 372 gram ve protein oranın ise %25 olduğu tespit edilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE) tarafından hazırlanan kuru fasulye ürün raporuna göre Türkiye 2019 yılında 134 bin ton kuru fasulye ithal etmiş ve 108 bin ton kuru fasulye ihracatı yapılmıştır.

Dünyada baklagiller içerisinde en yüksek üretici fiyatlarına sahip olan ürün kuru fasulyedir. 2018 yılında Türkiye’nin kuru fasulye üretici fiyatı ise yaklaşık 994 $/ton’dur.

Türkiye’de kuru fasulye yetiştiriciliği daha çok İç Anadolu’da yapılmaktadır. Kuru fasulye ekim

alanlarının %49’unu oluşturan İç Anadolu Bölgesi’ni %16,7 ile Doğu Anadolu Bölgesi izlemektedir.

2019 yılı itibarıyla toplam 225 bin ton olan Türkiye kuru fasulye üretiminin 50 bin tonunu

Konya karşılayarak kuru fasulye üretiminde birinci sırada yer alırken, Niğde 43 bin ton ile ikinci, Karaman 26 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.

Türk mutfağında önemli bir yeri olan kuru fasulye tüketimi 2018 yılında %23 artış göstererek

285 bin tona ulaşmıştır. Bu nedeniyle 65 bin tonluk bir arz açığı oluşmuş bu açık ithalatla karşılanmıştır. Yıllık kişi başı tüketim ise genel olarak 3,5 kg olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye kuru fasulye ihracatında 2019 yılı itibarıyla Yemen (%17,8), Irak (%16,3) ve Suriye (%6,2) ilk sıralarda yer almaktadır.

2019 yılı itibarıyla, Türkiye kuru fasulye ihracatında Arjantin (%27,0), Etiyopya (%23,4) ve Kırgızistan (%22,8) ilk sıralarda yer almaktadır.

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı