Mars Helikopteri Ingenuity’nin Faaliyerleri ve İlk Sonuçları

24 Mart 2022 23:32 Bilim
resimler-haber/Mars_Helicopter_Ingenuity_1.webp
google news

Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansında Mars Helikopteri Ingenuity’nin Faaliyerlerinin sonuçları açıklandı.

Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı (LPSC), gezegen bilimindeki araştırmaların en son sonuçlarını sunmak için petrololoji, jeokimya, jeofizik, jeoloji, astronomi ve astrobiyoloji alanındaki uluslararası uzmanları bir araya getiren dünyanın önde gelen gezegen bilimi konferansı olarak kabul edilmektedir. Bu, gezegen bilimciler için ilk konferanstır ve Apollo 11 Ay Bilim Konferansı olarak bilinen ve 1970 yılında başladığından bu yana gezegen bilimi araştırmaları için önemli bir odak noktası olmuştur.

53. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı, 7-11 Mart 2022 tarihlerinde hibrit bir konferans olarak gerçekleştirildi. Ay ve Gezegen Enstitüsü (LPI) ve NASA Johnson Uzay Merkezi tarafından ortaklaşa desteklenen 53.  Konferansta California Teknoloji Enstitüsü Jet Tahrik Laboratuvarından  Bilim İnsanı Golombek  ve ekibi tarafında “Mars Helikopteri, Yaratıcılık- Ingenuity: İşlemler ve İlk Sonuçlar” başlıklı bir bildiri sunumu yapıldı.

Mars helikopteri “Yaratıcılık-Ingenuity” Perseverance adlı keşif aracının içinde 18 Şubat 2021 tarihinde Mars'a iniş yapan Dünya dışında uçan ilk helikopter. Mars helikopteri Ingenuity,  Mars’ın ince atmosferinde serbest uçabilen, güneş enerjili, ters dönen bıçaklara sahip yaklaşık 1,8 kg ağırlığında koaksiyel bir uzay aracıdır.

Sunumda Mars'taki helikopterin uçuşu ve operasyonları esnasında nasıl görüntü aldığı hakkında bilgi verildi. Anlatıma göre Mars Helikopteri Ingenuity uçuş sırasında 0,3 megapiksel geniş açılı Navigasyon Kamerası (Navcam) ile rutin olarak en düşük görüntüler elde ettiğini. Böylece önemli örtüşmelerin, ortomozaik ve dijital yükseklik modellerinin (DEM) üretilmesini sağladığı belirtildi.

Açıklamada “Mars Helikopreri Ingenuity’nin aldığı her görüntü, çeşitli stereo eşitsizlik açıları elde etmek için önce ve sonraki üç görüntü ile ilişkilendirilir ve eşleştirilir. Bunlar, arazinin tek bir ortorektifiye mozaiği ve DEM'i oluşturmak için birleştirilir ve demet halinde ayarlanır. 5 m yükseklikte, 10 m'ye 20 m'lik bir alanda görüntüler 2 cm/piksel’den büyüktür ve yaklaşık 10 cm çapındaki kayaları tanımlamak için kullanılabilir” dendi.

Ayrıca, Güney Séítah'a giden gezici için stratejik bir bilimsel keşif yolunu belirlemek için helikopter görüntülerinin kullanıldığı belirtildi.

Çalışmada “Gezici Navcam görüntülerinde Jeolojik birimlerin yaklaşık 30 m'ye kadar haritalandığı ve 100 m'yi aşan gezici görüntüleme konumlarının arasını helikopter görüntüleri ile doldurulduğu” belirtildi.

Kaynak

USRA