Merhaba, Mabel Matiz ve Maya!

20 Haziran 2021 21:50 Kültür/Sanat
resimler-haber/Mabel_matiz_müzik_klibi_kimdir_moren_haber.jpg
google news

31 Ağustos 1985 Mersin doğumlu, gerçek ismi Fatih Karaca olan Türk şarkıcı, bestekar ve söz yazarı. Mabel Matiz ismini, Buket Uzuner’in Kumral Ada Mavi Tuna romanında yer alan "Tuna" karakterinin takma adı olan "Mabel" ile çok sarhoş, düşkün kimse anlamlarına gelen eski Yunanca kökenli “Matiz” kelimelerinin birleşimiyle oluşturmuş ve sanatçı kimliğiyle sahiplenmiştir.

Küçükken yaşadığı kekemelik sıkıntısı onu zamanla duygularını yazarak ifade etmeye yöneltmiş ve bu durum edebiyata ve müziğe olan tutkusunu beslemiştir.Lise yıllarında halk ozanı Yunus Emre’nin hayatını konu alan bir tiyatro oyununda başrolü oynamış, bu süreç kekemeliğini yenmesinde etkili olmuştur. Yıllar sonra son albümü Maya’nın görsel çalışmalarında da Anadolu kültür motiflerine sıkça başvurmuştur. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde tamamlamıştır. 

Sanatçı 1 Ekim 2008’de, dönemin aktif müzik platformu olan Myspace'te bir sayfa açmış, gitar ve vokalinden oluşan amatör kayıt şarkılarının ilk hallerini yüklemiştir. Utancından Mabel Matiz ismini uydurduğunu söyleyen sanatçı, o gün yüklediği ilk şarkısı olan “Arafta” yı  10 yıl sonra tekrar sevenlerine sunduğu videonun altında o günkü hislerini şöyle ifade etmiş:
Bundan tam 10 yıl önce bugün, 1 Ekim 2008’de, kendime bir Myspace müzisyen sayfası açmıştım. Utana sıkıla, tam olarak ne yaptığımı bilmeden, özgüvensizlik içinde. Aslında ilk demolarımı dinleyen ve “bunları derhal yayınlamalısın” diyen bir arkadaşımın, Mesut’un zoru ve gazıyla olmuştu daha çok. O kadar utanıyordum ki kendime bir isim uydurdum. Başka da hiçbir bilgiye veya fotoğrafa yer vermedim sayfada.
İlk yüklediğim şarkı, daha sonra ilk albümümün de açılış şarkısı olacak olan “Arafta” idi. Asla akort tutmayan bir gitar, ortaokuldan kalma minik bir Casio org, dandik bir yaka mikrofonu, sürekli bozulan bir laptop ve o zamanlar henüz hiç mi hiç tanımadığım bir vokal; bir araya geldiğinde ortaya nasıl bir şey çıkabilirse, o çıkmıştı.”

Daha sonra Myspace’teki bu kayıtlara yapımcı Engin Akıncı ilgi göstermiş ve ilk albümünün hazırlıkları başlamıştır.
“Sonra bir yaz akşamı yine diş kliniği nöbetindeyken, Engin abinin (Akıncı) mesajını aldım Myspace üzerinden. "Albüm yapmak ister misin?" diye soruyordu. Sonrasını az çok biliyorsunuz. Profesyonel müzik hayatım böyle böyle, ufak ufak başladı.”

İlk albümü kendi ismini taşıyan “Mabel Matiz” 11 Mayıs 2011‘de piyasaya çıkmış ve bu albümden 5 şarkıya klip çekilmiştir. 5 Ocak 2013’te 2. albümü “Yaşım Çocuk” yayınlanmıştır. Albüm; "Zor Değil", "Aşk Yok Olmaktır", "Yaşım Çocuk", "Alaimisema" gibi şarkılarıyla ses getirmiş, birçok ödül almış ve Milliyet Sanat dergisi okurları tarafından "Yılın Albümü" seçilmiştir. Sanatçının, aynı yıl yayınlanan Aysel'in albümünde seslendirdiği Sultan Süleyman cover'ı tüm zamanların başarılı Türkçe cover yorumlarından biri olarak kabul edilmektedir. 13 Şubat 2015 tarihinde ise Can Güngör prodüktörlüğünde kaydettiği 3. albümü Gök Nerede'yi yayınlamıştır.*

Maya,  20 Haziran 2018’de yayımlanan dördüncü ve son stüdyo albümüdür. Albümün adı olan “Maya” sanatçının annesinin adıdır ve babalar gününde yayımlanmıştır. Albümde babası için yazdığı “Babamı Beklerken” şarkısı da yer almaktadır. Babasını 2019 Şubatında kaybetmiştir. Albüm 2 CD’den oluşmaktadır ve albümde 21 şarkı yer almaktadır. "Canki" ve "Comme un animal" adlı şarkıları ise CD’lerde değil dijital halinde yer almaktadır.

Son albümünün ardından “Gözlerine (2019)”, “Toy(2020)” ve  “Kahrettim(2021)” tekli parçalarını sevenlerinin beğenisine sunmuştur.
 

Mabel Matiz’i Türk pop sanat dünyasında geniş kitlelere taşıyan ve her albümde kendi söz yazarlığını yaptığı birden çok şarkısının insanlar tarafından beğenilmesi ve benimsenmesine sebep olan,  müziğinde ilk şarkılarından beri yüreğinden geçenleri anlatabilmek adına kendi dilini oluşturması ve kendi kelimeleriyle diğer insanların yüreklerine ayna olmasıdır. Bu ayna son albümü Maya’da yüzünü Anadolu motiflerine çevirmesiyle daha da belirginleşmiştir. Onun şarkılarının sözlerinde halk ozanlarının bağrından gelen bir samimiyet vardır ve bu samimiyet o kadar büyüktür ki onun dünyasına karşı duranların yürekleri Matiz’in sanatının karşısında duramaz.

"Fırtınadayım, bir fırtınadayım
Gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil"
- Fırtınadayım şarkısından.

 

"Cigarası da tüter, canım acısından yorgun
kendi dalına düşman, bu çiçeği nasıl sevsin?"
- Boyalı Da Saçların şarkısından.


Kaynaklar/Ayrıca Bakınız:
Arafta Yeni Version Açıklama
*Mabel Matiz Viki