Merkür'deki Buz Radar Çalışmaları Artemis Programına Yardımcı Olabilir

31 Mart 2022 19:59 Bilim
resimler-haber/mercury-radar-image-northern-polar-ice-deposits-885w.webp
google news

Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen, Merkür'ün kutuplarındaki bazı kraterler buz içerir. İlk olarak 1990'ların başında tespit edilen tortuların, neredeyse saf kalın su buzu tabakaları olduğu düşünülüyordu. Planetary Science Journal'da yayınlanan yeni bir çalışma, Merkür'ün kuzey kutbundaki buzlu tortuları daha ayrıntılı bir şekilde karakterize edebildi ve diğer cisimler üzerindeki gömülü buzları bulmak ve incelemek için daha sağlam bir yol sağladı.

USRA Kıdemli Bilim İnsanı Dr. Edgard G. Rivera-Valentín, “Merkür'ün kutupsal tortuları, kutup kraterlerinde nerede ve ne kadar buz olduğunu kesin olarak söylemenin zor olduğu Ay'ın aksine, radar görüntülerinde güzel bir şekilde göze çarpıyor” dedi. Ay ve Gezegen Enstitüsü ve başyazar "Kutuplardaki buz birikintilerinin bu çarpıcı örneklerini incelemek, onları Ay gibi başka yerlerde radarla nasıl arayacağımızı geliştirmemize yardımcı olabilir."

Bilim adamları ekibi, buz birikintilerini ayrıntılı bir şekilde haritalamak için dünyanın en güçlü ve en hassas gezegen radarı olan Porto Riko'daki Arecibo Gözlemevi'nden alınan ölçümleri kullandı. NASA MESSENGER (Merkür Yüzeyi, Uzay Çevresi, GEokimya ve Menzil) uzay aracının Merkür'e yaptığı görevde yapılan ölçümlerle birlikte yeni veriler, ekibin gömülü buzun radarı nasıl dağıttığına ilişkin farklılıkları yakındaki arazi ve buzlu olmayan arazi ile karşılaştırıldığında belirlemesine yardımcı oldu.

"Çalışmamız, tipik olarak gömülü buzu bulmak için kullanılan tanısal radar imzasının sağlam olmadığını gösteriyor. Bunun yerine, gömülü buzu tanımlamanın ve incelemenin gelişmiş bir yolunu bulduk.” Bu çalışma, bu çalışmanın ortak yazarları olan Dr. Anne Virkki ve Dr. Sriram Bhiravarasu tarafından daha önceki bir modelleme çalışmasının bulgularını doğrulamaktadır. 

NASA, yüzeyinde uzun süreli bir varlık oluşturmak amacıyla Ay'a ilk kadın ve ilk renkli insanı göndermeye hazırlanıyor. Yerel su kaynakları bulmak, Ay'ın insan yerleşimini desteklemek için önemli kaynaklar sağlamaya yardımcı olabilir. Şu anda operasyonel olmasa da, Arecibo gezegen radarının mirası, yalnızca uzak gezegenleri anlamaya yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda insanlığı Ay'ı keşfetme konusundaki sonraki adımlarına hazırlamaya da devam ediyor.

Ek olarak, yazarlar, bileşimsel farklılıklara atfedilebilecek yataklar arasındaki radar “parlaklığı”ndaki farklılıkları kaydetti. Rivera-Valentín, "Kutup kraterlerindeki bazı tortuların neredeyse saf su buzu olduğunu ve daha sonra net bir kademeli modelde giderek daha az buzla çevrili olduğunu bulduk" dedi.

Merkür yakında bir uzay aracı tarafından tekrar incelenecek. Bu sefer Avrupa Uzay Ajansı'nın BepiColombo’un görevinin bir parçası olarak Mercury Planetary Orbiter tarafından incelenecek. Ayrıntılı radar çalışması ve bulgularımız, kutup kraterlerinin gözlemlenmesine yardımcı oluyor. 

Kaynak:

USRA

Rivera-Valentín ve ark. (2022) Planetary Science Journal, doi: 10.3847/PSJ/ac54a0

Görsel: Merkür'deki kuzey kutup buz birikintilerinin Arecibo radar görüntüsü. Parlak radar yansımaları, su buzu gömmüş krater alanlarından geliyor. En belirgin beş krater etiketlendi – Prokofiev, Kandinsky, Tolkien, Chesterton ve Tryggvadóttir. Arecibo Gözlemevi (UCF)/NASA/Lunar and Planetary Institute (USRA)