Mevlid Kandili 17 Ekim Pazar Günü Gerçekleşecek: Kandilde Oruç Tutulur mu?

16 Ekim 2021 18:00 Yaşam
resimler-haber/mevlid_kandili_2021_kandil_faizletleri_miraç.jpg
google news

İslam peygamberi Hz. Muhammed 'in doğum gecesinin anıldığı Mevlid Kandili Diyanet'in açıkladığı 2021 dini takvime göre bu sene 17 Ekim Pazar günü idrak edilecek. 

Mevlid  Nedir? Mevlid Kandilinin Faziletleri Nelerdir?

Sözcük anlamı “doğum yeri ve zamanı” olan mevlid kelimesi, İslâm dünyasında Hz. Peygamber’in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır. Bu tarih çoğunluğun kabul ettiği (Miladi 571 yılının) Rebîülevvel ayının 12’sine denk gelmektedir. Bu ay Bu ay Hicret'in de gerçekleştiği ay olması dolayısıyla dikkat çekiyor. Rebîülevvel Arapça, birinci bahar, ilk bahar yağmuru, bolluk ve berekettin başlangıcı anlamlarına geliyor. 

Sünniler Mevlid gecesini Rebiülevvel ayının 11. günü 12. güne bağlayan gece olarak (Miladi 25-26 Nisan) kabul etmişlerdir.  Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırmışlardır. 

gülbahar hatun camii, camii avlusu

Peygamberin doğumu, ilk defa doğumundan yaklaşık 400 yıl sonra Mısır'da yaşayan Şii Fatimiler tarafından kutlanmaya başlanmıştır. Aynı dönem Hz. Muhammed'in mevlidinin yanında, ayrıca Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hasan, Hüseyin ve o günkü halifenin de mevlidi resmi törenlerle kutlanmaktaydı ve bu kutlamalar “mevâlîd-i sitte” olarak adlandırılıyordu. 

Osmanlı Devleti'nde II. Selim'den itibaren dini kutlamaların olduğu gecelerde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte bu özel günler "kandil" adını almıştır. İkinci Selim'den sonraki Osmanlı hükümdarı III. Murad, merasimle resmi mevlid kutlamalarını başlatmıştır, ancak resmî olmasa da Osmanlı Devleti’nde kutlamaların bu uygulamalardan önceki dönemlerde de yapıldığı ve müslüman halk tarafından kutlandığı bilinmektedir.

Mevlid Kandili Oruç Tutulur Mu? 

Kandillerde oruç tutulmasına dair bir bilgi islam kaynaklarında yer almasa da oruç tutulmasının bu günlerde bir sakıncası yoktur. Kandil günlerinde de oruç tutulabilir. Kandil günlerinde yapılacak ibadetlerin başında tespih namazı öne çıkmaktadır. 

camii görseli, kandil kutlaması

Tespih Namazı Nasıl Kılınır?

Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.
Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

Diyanet İşleri Başkanlığı Mevlid Takvimi

Mevlid Kandili sebebiyle TV kanallarında yayınlanacak Kur’an-ı Kerim ve Mevlid programlarını yayımladı. 

kandil yayın takvimi programı


Kaynak: T.C Diyanet İşleri Başkanlığı ve İslam Ansiklopedisi