Mimiko Türkkan'ın Niyet Dalgaları

26 Mayıs 2023 22:38 Kültür/Sanat
resimler-haber/Mimiko_Türkkanın_Niyet_Dalgaları.webp
google news

Pilot Galeri, Gözde Mimiko Türkkan'ın “Niyet Dalgaları” başlıklı ilk kişisel fotoğraf sergisini 6 Mayıs - 10 Haziran tarihleri ​​arasında sergi alanında sanatseverler ile buluşturmakta.

Türkkan'ın Innergy/Watery Incantations'tan (2021) bu yana kurduğu en son çalışmaları, odak noktalarını insan vücudu merkezli bir yaklaşımdan, insan ve insan olmayan etkileşimlerin karmaşık iç içe geçmişliği üzerine meditasyon yapmak için çeşitli bedenleri kullanmaya kaydırdı. Türkkan'ın pratiği, doğaya yabancı olmaktan çok, doğanın akışına kapılmayı vurgular. Daha sonraki çalışmaları su kütlelerine ve bu cisimlerdeki enerji hareketine odaklandı; dalgaları, bu akışı gözlemleme ve bu enerjiyi anlamanın ve “inerjiye” dönüştürmenin yollarını bulma çabasında. Dalgalar pek çok biçimde ve uzunlukta yayılırken Türkkan, dalgalar gibi yayılan "niyetlerin" olma ihtimalini ve niyetlerin olası sonuçlarını düşünür.

Türkkan, insan ve insan olmayan arasında süregelen ikiliği yapıbozuma uğratmak yerine, dalgaların, bizi çevreleyen dalgaların, yeryüzünün ve canlı cansız her varlığın aynı doğasını inceleyerek bu karmaşık ilişkiler üzerine kafa yoruyor ve anlatısına şu sözlerle başlıyor: ikiliğin inşa edilmemesi. Akışın içinde ve dışında varlıkları taşıyan maddi dalgalar ve maddi olmayan dalgalar; su kütlelerinde meydana gelen dalgalar, göç dalgaları, pandemi dalgaları, sismik dalgalar, ışık dalgaları, elektromanyetik dalgalar, varlığın doğası ne olursa olsun enerji uzay ve zamanda aktarılır. Su kütlelerinde meydana gelen dalgalar, çeşitli türleri arasında, en saf halleriyle çıplak gözle görülebilen, momentumlarında gözlemlenebilen dalgalardır. Basitçe bir enerji aktarımı ve akışı olan dalga,

Waves of Intention (2023), elektromanyetik dalganın bir biçimi olan "niyet"in eylemini ve yeteneklerini sorgular; bir niyet yaratma eylemi, evrendeki şeylerin akışına izin verme. Kırmızı ipi dalgalara çözen Türkkan, babaannesinden kalma bir şaman geleneğine gönderme yapıyor; amaçladığı kişinin kaderini çözme niyetiyle birlikte, gün doğumunda ip yumağını denize çözme şekli. Eylemin arkasındaki sebep olumlu olmakla birlikte, deniz ekolojisi ve okyanus yaşamına verilen zarar için sonuçları göz ardı edilmektedir. Eşlik eden konuşma, bir AI metin okuma uygulaması aracılığıyla seslendirilir.

10 metrelik Dalga, dalgaları vücutla deneyimlemenin başka bir yolunu sunar, onları binlerce kez çizer ve yeniden çizer. Dalgalar gelip giderken, varlıkları birbirinin içine giriyor, tekillikleri içinde gözlemlemek imkansız. 10 Metrelik Dalga'ya eşlik eden yeni kağıt çalışmaları, Türkkan'ın meditatif metinlerini de yeni bir mecrada sunarken, video çalışmasına eşlik eden konuşmaları da keşfedilecek, gözlemlenecek ve okunacak yeni bir yuva buluyor.

Dumping Waves (2023), dalgalar ve sörf yoluyla dünyaya, durumlara ve olgulara ekolojik bir bakış açısıyla yaklaşır; Sörf dünyasında, her biri belirli bir anlam taşıyan farklı dalga türleri tanımlanmış ve adlandırılmıştır. Türkkan'ın “Damping Waves” yorumu, kıyıya şiddetle çarpan dalgaların geleneksel tanımını, bu tanımı güncel bir sorunla yan yana getirmeyi amaçlıyor: okyanusları kirleten ve artık enerjilerini kıyılara boşaltan plastik atık ve şişelerin bolluğu.

Toprak Dövüşü (2022), doğal süreçler, insan hatası ya da sel, toprak kayması, orman yangınlarının verdiği zararları onarmak için yapılan aşırı müdahaleler sonucunda ortaya çıkan zararları ele alıyor… kendini yalnızca parçası oldukları akışın merkezinde konumlandırmaya çalışır; doğanın verdiği zarar kişiye yansır ve atılan her yumrukta acı paylaşılır.

Innergy/Watery Incantations (2021), akış kavramına ve onun gerçekleşmiş gövdesi olan su kütlelerine odaklanır. Türkkan, altı farklı ülkede üç yıl boyunca çektiği bir dizi fotoğrafla insan ve su ilişkisinde var olan sınırları, derinliği, hafızayı ve bilinç değişimini keşfederek su ile bütünleşmeye çalışıyor; İnsan vücudunun %60'ını su oluşturduğundan, su kütleleri ile insan bedenleri arasındaki sınırlar akış içinde bulanıklaşır. Sahnelere eşlik eden ses, izleyiciyi derin bir tefekkür durumuna sokarak bu keşfi geliştirmeye hizmet ediyor.

Gözde Mimiko Türkkan'ın “Niyet Dalgaları” 10 Haziran'a kadar Pilot Galeri'de görülebilir.

Kaynak
Pilot Galeri