NATO Nasıl Çalışır? NATO'ya Giriş Serüveni
Politik ve askeri bir ittifak olan NATO yani Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü bugün dünyadaki en önemli uluslararası kuruluşlardan biridir. NATO’ya ortak veya üye olan ülkeler bir araya gelerek güvenlik ve savunma konuları üzerinde danışmalarda bulunurlar ve iş birliği yaparlar.
NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşmasıyla kurulmuştur. Merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. Soğuk Savaş yıllarında Doğu Bloğu’na karşı ABD’nin öncülüğünde kurulmuştur. Geçtiğimiz yıl Kuzey Makedonya’nın katılımıyla 30 üye sayısına ulaşmıştır.
Kuruluş siyasi ve askeri yollarla üyelerini korumayı taahhüt eder. NATO’nun Brüksel’deki siyasi karargahında her üye ülkeden bir daimi temsilcilik bulunmaktadır. Bu temsilciliğin başında danışma ve karar süreçlerinde ülkesini temsil eden bir büyükelçi bulunur. Türkiye’nin NATO Büyükelçisi Basat Öztürk’tür.
Türkiye’nin NATO’ya Girişi
Türkiye’nin NATO’ya girişi Yunanistan ile beraber 1952 yılında gerçekleşti. 2.Dünya Savaşı’ndan güçlenerek çıkan SSCB, Türkiye’nin boğazlarının bağımsızlığı için bir tehdit oluşturuyordu.
Bu açıdan müttefik arayışının sonucunda Türkiye, NATO’ya girebilmek adına 1945’te kurucu üyesi olduğu Birleşmiş Milletler ’in çağrısı üzerine 1950 yılında Kore’ye askeri destekte bulundu.
Bu savaşta Kuzey Kore’yi SSCB, Güney Kore’yi ABD desteklemekteydi. Bu desteğin Türkiye’nin NATO’ya girişinde etkisi büyük oldu. Bu yıl üyeliğinin 70. yılına girecek olan Türkiye örgüt için hem jeopolitik konumu hem de NATO’ya geçmiş yıllarda da sunmuş olduğu askeri kaynakları açısından önemli bir yere sahip.
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Haziran 2021 NATO Liderler Zirvesinde Aile Fotoğrafı."
Erdoğan'ın zirve kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve ABD Başkanı Joe Biden ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.
Türkiye’deki Bazı NATO Üstleri
İstanbul NATO Hızlı Dağıtım Kolordusu
İzmir Karakuvvetliği Komutanlığı
Konya 3. Ana Jet Üssü
Adana İncirlik Hava Üssü
Diyarbakır Hava Üssü
Kaynaklar/AyrıcaBakınız:
Wearenato/www.nato.int
Türkiye'nin NATO Twitter Hesabı
Türkiye NATO Daimi Elçiliği
Dış İşleri Bakanlığı Birleşmiş Millerler Hakkında Bilgi