Ne Önemli?
Bileşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi, kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için cesur yatırımlar yapılması çağrısında bulunuyor; yeni rapor, önleme çalışmalarının ciddi şekilde yetersiz finanse edildiğini gösteriyor.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde “Ne Önemli? BM Kadın Ortakları Eşitlik Enstitüsü ve Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme Hızlandırıcısı'nın, Cinsiyet Eşitliği Nesil Eylem Koalisyonu'nun Toplu Taahhüdü altında birlikte çalışarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yönelik finansman durumu endişe verici bir gerçeği ortaya koyuyor: Endişe verici boyutlarda bir sorun olan toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, küresel yardım ve kalkınma finansmanının yalnızca %0,2'sini sağlıyor.
Rapor, dünyanın 25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında, BM Genel Sekreteri'nin UNiTE kampanyasının belirlediği küresel tema olan “Birleşin! Birleşin! Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için yatırım yapın” .
Dünya, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin yarısına yaklaşırken, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sona erdirilmesinin aciliyeti hiç bu kadar büyük olmamıştı. BM Kadın Örgütü'nün Toplumsal Cinsiyet Anlık Görüntüsü 2023 raporu, her yıl 245 milyon kadın ve kız çocuğunun birlikte oldukları partnerlerden fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Kadın ve kızların yüzde 86 gibi şaşırtıcı bir oranı, şiddete karşı sağlam yasal korumaların olmadığı ya da verilerin mevcut olmadığı ülkelerde yaşıyor.
Ayrıca ekonomik krizlerin, çatışmaların ve iklim değişikliğinin etkileri kadınların ve kız çocuklarının şiddete karşı savunmasızlığını artırdı.
“Ciddileşmenin ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti durdurmak için işe yaradığını bildiğimiz şeylere fon sağlamanın zamanı geldi. Yasaların ve çok sektörlü politikaların reformuna ve uygulanmasına yatırım yapın. Hayatta kalanlara hizmet sağlayın. Kanıta dayalı önleme müdahalelerinin ölçeğini artırın. Tüm paydaşların ve sektörlerin iradesi ve katkılarıyla finansmanın kilidini açabilir, bütçe tahsislerini takip edebilir ve cinsiyete duyarlı bütçelemeyi artırabiliriz. Hayatımız boyunca kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verecek çözümlere ve kaynaklara sahibiz. Bu bizim seçimimiz” dedi BM Kadın İcra Direktörü Sima Bahous, New York'ta Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü resmi anma etkinliğinde.
Güçlü ve özerk bir feminist hareket de çözümün önemli bir parçası. Kadın hakları örgütleri şiddeti önlemede, politika değişikliğini savunmada ve hükümetleri sorumlu tutmada çok önemli bir rol oynuyor. Bununla birlikte, Eylem Koalisyonu'nun GBV'nin Sorumluluk Raporu'na göre, ciddi şekilde yetersiz finansmana sahipler ve bu alanda çalışan kadın hakları örgütlerine mali desteği artırmak için önemli çabalara ihtiyaç var.
Ayrıca bugün, kadın ve kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı cinayetlere ilişkin tahminlerin yer aldığı yeni bir araştırma özeti yayınlandı. UNODC ve BM Kadınları tarafından ortaklaşa hazırlanan rapor, 2022'de dünya çapında yaklaşık 89.000 kadın ve kız çocuğunun kasıtlı olarak öldürüldüğünü gösteriyor; bu, son yirmi yılda kaydedilen en yüksek yıllık rakam, bu da kadın cinayetlerinin sayısının azalmadığını gösteriyor. Kadın ve kız çocuklarına yönelik cinayetlerin çoğu cinsiyet temellidir. 2022'de kasıtlı olarak kadın cinayetlerinin yüzde 55'i (yaklaşık 48.800) birlikte olunan partnerler veya diğer aile üyeleri tarafından işlendi. Bu, ortalama olarak her gün 133'ten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi ailesinden biri tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.
DÜNYADA 16 GÜNLÜK AKTİVİZM
Günlük Aktivizm kampanyası aracılığıyla BM Kadınları, devletlerden, özel sektörden, vakıflardan ve diğer bağışçılardan kadına yönelik şiddeti sona erdirmek ve kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için çalışan kadın hakları örgütlerine uzun vadeli, sürdürülebilir yatırımların artırılması çağrısında bulunacak.
22 Kasım'da New York'ta düzenlenecek Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü resmi anma etkinliğinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı'nın açılış konuşması ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü'nün konuşması yer alacak ve sesleri bir araya getirecek Üye Devletler, kadın sivil toplum kuruluşları, Birleşmiş Milletler kuruluşları ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet Konusunda Nesil Eşitliği Eylem Koalisyonu Liderleri ve Kararlılıkları. Bu yılın temasına uygun olarak etkinlikte, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik en iyi yatırım uygulamaları, boşluklar, zorluklar ve ileriye dönük yol vurgulanacak.
BM Kadınları aynı zamanda #Bahane Yok ve #16Days etiketlerini kullanarak toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı ses çıkarmak için küresel bir sosyal medya kampanyasına da liderlik edecek.
Ruanda'daki bir film festivalinden, Sri Lanka'daki genç kadınlar için diyaloglara, Mısır ve Fas'taki film gösterimlerine kadar, 16 Günlük Aktivizm boyunca düzenlenen onlarca etkinlik, turuncu renkle sembolize edilen kızlar ve kadınlar için şiddetten arınmış bir gelecek sağlamak amacıyla eylem gerçekleştirmeyi amaçlayacak.
Önceki yıllarda olduğu gibi, 16 Günlük Aktivizm sırasında, Brüksel, Belçika'daki Grand Place Belediye Binası Hôtel de Ville, Dakar, Senegal'deki BM Evi, Tiflis, Gürcistan'da Tiflis TV kulesi dahil olmak üzere İsveç, Pakistan ve diğer ülkelerdeki diğer önemli binalarda ve dünyanın dört bir yanındaki ikonik binaların turuncu renkte aydınlatılması bekleniyor.
Kaynak