Yardımlı Ağaç Geçişi

16 Mayıs 2023 21:55 Çevre
resimler-haber/IMG_7685orman_GGn3qa8.webp
google news

Yardımlı ağaç geçişi, orman ekosistemi hizmetlerinin kaybını azaltmaya yardımcı olabilir

Araştırmacılar, ormanların sağladığı hizmetleri en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için orman ağacı türlerinin 'optimal' topluluklarını tasarlamak için yeni bir analitik çerçeve geliştirdiler. Bu çerçeveyi kullanan bilim adamları, gelecekteki yerel iklim koşullarına daha uygun ağaç türlerinin yayılmasına yönelik insan müdahalelerinin, orman hizmetleri kayıplarını ortalama %10 oranında azaltabileceğini tahmin ediyor.

Bu yaklaşım Akdeniz'deki kayıpları azaltabilse de, yüksek emisyon senaryosunda yine de %33'e, hatta %54'e kadar yüksek kalacaktır. Spesifik olarak, Akdeniz'de yakacak odun ve toprak koruması için, kaybı %18-19 oranında azaltabilir.

Makalede özetlenen yaklaşım, farklı iklim yollarına uygulanabilir olduğundan, az ya da çok şiddetli iklim değişikliği için orman yönetimi için güvenilir tavsiyeler sağlayabilir.

AB daha fazla biyoçeşitliliğe sahip ormanlara yatırım yapacak

AB politikaları, iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı olan daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlara yatırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Bu , AB Orman Stratejisinde ve yakın zamanda kabul edilen biyoçeşitlilik dostu ağaçlandırma, yeniden ağaçlandırma ve ağaç dikme yönergelerinde açıkça belirtilmiştir .

Komisyon, dirençli orman ekosistemlerini sağlamak ve ormanların çok işlevli rollerini yerine getirmelerini sağlamak amacıyla, ormanlarımızı daha iyi anlamamıza ve dolayısıyla yönetmemize yardımcı olacak   yeni bir orman izleme yasası teklifi üzerinde çalışıyor.

Kaynak

JRC