Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli
Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi kapılarını 20 Nisan 2024 tarihinde açıldı.
Venedik Bienali’nin ana sergi mekânlarından Arsenale'de yer alan Türkiye Pavyonu açılışına yoğun ilgi gösterildi. 24 Kasım'a kadar gezilebilecek Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa’nın mekâna özel yeni yerleştirmesi Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli’ne evsahipliği yapıyor.
Gülsün Karamustafa elli yılı aşkın sanat pratiğinde göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları farklı açılardan ele alır. Kişisel ve tarihsel anlatılardan doğan yapıtlarında malzeme kullanımı ve metodoloji açısından çeşitlilik gözetir. Resim, enstalasyon, fotoğraf, video ve performans gibi farklı mecraları kullanarak sosyal ve siyasal alandaki tarihsel adaletsizlikleri sorgular. Türkiye’nin modernleşme süreci, yerinden edilme ve hafıza gibi konulara odaklanan Karamustafa, kendisinden sonraki kuşaklara da ilham veren sanatçılardan biridir.
Karamustafa, İstanbul, Türkiye; São Paulo, Brezilya; Gwangju, Güney Kore; Kiev, Ukrayna; Singapur, Singapur; Havana, Küba; Selanik, Yunanistan; Sevilla, İspanya gibi birçok uluslararası bienale katılmıştır.
Sanatçının kişisel sergilerinin düzenlendiği kurumlar arasında Salt Beyoğlu ve Salt Galata, İstanbul, Türkiye; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin, Almanya; Van Abbemuseum, Eindhoven, Hollanda; IVAM Institut Valencià d’Art Modern, Valensiya, İspanya; EMST Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, Atina, Yunanistan; Kunstmuseum Bonn, Bonn, Almanya; Lunds Konsthall, Lunds, İsveç; Salzburger Kunstverein, Salzburg, Avusturya; Kunsthalle Fridericianum, Kassel, Almanya; Museum Villa Stuck, Münih, Almanya sayılabilir.
Kaynak