Perseverance SHERLOC Araştırmasından İlk Sonuçlar

20 Nisan 2022 19:58 Bilim
resimler-haber/SHERLOC-2.webp
google news

7-11 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleşen 53. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda Bilim insanı Dr. Eva L. Scheller ve ekibi tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçları sunuldu. Sunumda Mars'taki Jezero kraterinde sulu alterasyon süreçleri ve organik jeokimyası hakkında çıkarımlarda bulunuldu. Çalışmada Perseverance rover’in, Mars-2020 görevinin hedeflerini yerine getirmek için seçilen bir yer olan Jezero kraterine indiğini. Rover, yaşanabilir ortamların jeolojisini karakterize etmek ve Dünya'ya dönüş için örnekler toplarken yaşam belirtileri de arandığı belirtildi. Jezero kraterinde organiklerin ve minerallerin varlığını raporlamak için organik ve mineral bileşimi 100 μm çözünürlükte uzaysal çözünürlükle haritalayabilen bir derin ultraviyole floresan ve Raman saçılma spektrometresi içeren Perseverance rover’in SHERLOC isimli cihaz kullanıldı. Araştırmada bu spektral algılamalar, doku analizi için otofokus bağlam görüntüleyici (ACI) ve WATSON kamera ile elde edilen ortak konumlu görüntülerle karşılaştırıldı. Çalışma sonunda Jezero kraterinde ultramafik protolitin karbonasyonu kaydedildiği. Ayrıntılı mikron ölçekli petrografik ve spektroskopik kanıtların, bu karbonatların ultramafik bir protolitin karbonatlaşması yoluyla oluştuğunu göstermektedir.

SHERLOC İsmin Arkasındaki Hikaye

Sherlock Holmes, suçları çözen kurgusal bir dedektiftir. Adli yöntemler kullandı. Bunlara bilimsel gözlem ve mantıksal akıl yürütme güçleri de dahildir. SHERLOC cihazı da gözlemler ve ölçümler yapar. Mars'ta geçmiş yaşamın olası kanıtlarını; eğer herhangi bir mikrop varsa arayacak.

John H. Watson, Holmes'un gizemleri çözmedeki ortağıydı. WATSON kamera, Mars'taki yaşamla ilgili gizemleri çözmek için SHERLOC'a yardımcı olur.

Kamera yardımcısı WATSON (Operasyonlar ve Mühendislik için Geniş Açılı Topografik Sensör) ile SHERLOC, klasik İngiliz dedektif tarafından kullanılan el merceği büyütecinin modern bir versiyonuna bile sahiptir!

Kaynak
USRA

NASA/JPL-Caltech