QM1 Asteroidi 2022 Asteroid Gününe Damga Vurdu

01 Temmuz 2022 19:17 Bilim
resimler-haber/astroid_moren_haber.webp
google news

Avrupa uzay ajansı (ESA), en riskli asteroid haberleri ile asteroid günü için geri sayım yapıyordu.

50 metrelik bir asteroid, dünya çapında risk listelerinin başında yer aldı.

Avrupa uzay ajansı tarafından yapılan açıklamada en riskli asteroid ile ilgili şu ifadelerde bulunuldu; “İlk gözlemler, 2021 QM1 asteroidinin 2052'de Dünya'ya çarpma ihtimali olduğunu gösterdi ve sinir bozucu bir şekilde, takip gözlemleri kısa sürede imkansız hale geldi.

Sadece çok önemli bir anda Güneş tarafından gölgede bırakılmakla kalmadı, aynı zamanda mevcut yörüngesinde Dünya'dan uzaklaştıkça QM1 gözden kayboluyor.

ESA'nın Dünyaya Yakın Nesne Koordinasyon Merkezi ile birlikte Avrupa Güney Gözlemevi, 2021 QM1'den gelen riski bulmayı ve değerlendirmeyi birinci öncelik haline getirdi ve bu Haziran ayında, parlak Güneş'ten uzaklaşan riskli asteroidi yakalama şansı buldular. Şimdi gökyüzünde son derece sönük, onu tespit etmek için dünyanın en iyi teleskoplarından biri gerekecek ve eğer tespit ederlerse, şimdiye kadar tespit edilen en sönük asteroit olacak. Ekip riskli asteroitimizi buldu mu? Bir gün bizi bulacak mı?”

En son 30 Haziran 1908'de asteroit çarpmasıyla Rusya'nın Tunguska kentinde 2,000 kilometrekarelik büyük bir krater oluşmuştu. Tunguska patlaması, hafızalarda Dünya'ya çarpan en büyük nesne olarak tarihe geçt.

Kaynak

ESA