Rüzgar Perdelerinin Doğaya ve Tarıma Etkisi
Enerji üretmek için hava akımları sonucu oluşan kinetik enerjiden faydalanılırken, oluşan bu hava akımlarının aynı zamanda toprağı aşındırıcı etkisi bulunmaktadır.
Rüzgar enerjisi, havanın sahip olduğu hareket enerjisi rüzgar türbinleri aracılığı ile elektriğe dönüştürülmesi ile elektrik üretimi yapan yenilenebilir bir enerji türüdür. Hava akımları sonucu oluşan rüzgar, kinetik enerji taşımaya başlar ve rüzgar enerjisi santralleri oluşan bu rüzgar gücünün türbinleri döndürmesi ile elektrik üretir.
Rüzgar perdesi ise toprağı ve yapıları rüzgarın gücü ve aşındırıcı etkisinden korumak amacıyla ağaçlardan yapılan perdelerdir. Rüzgâr perdelerinin zaman içinde birçok başka faydası olduğu ortaya çıkmıştır. Rüzgâr perdeleri toprağı kışın soğuk rüzgârlarından ve tipiden, yazın ise sıcak hava dalgalarından korur. Doğru yerde, doğru biçimde ve uygun boyutta tasarlandığında rüzgâr perdelerinin ekonomik ve çevresel faydaları daha da çeşitlenmektedir:
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bildirimde “Rüzgâr perdesinin ağaçları yeterince büyüdüğünde koruduğu tarladaki üründe, ister tahıl isterse bağ-bahçe bitkisi olsun, %10-20 verim artışı beklenir. Mera alanlarında veya yem bitkileri üretiminde rüzgâr perdelerinden faydalanıldığında mera veya tarladan daha fazla verim elde edilmektedir. Çiftlik evlerinde veya hayvan barınaklarının çevrelerinde uygulandığındaysa yakıt masrafını azalttığı.” belirtilmektedir.
Bunlara ilaveten rüzgâr perdelerinden budama ve kesim sonucu elde edilen dal ve gövdeler çit, sırık, yakıt ve kompost amaçlı kullanılabilmektedir.
Ayrıca, rüzgâr perdesi oluşturmak amacıyla meyve veren ağaçlar veya arıların bal üretimi için tercih ettiği bitkiler kullanıldığı takdirde rüzgâr perdelerinden ek gelir de sağlanabilmektedir.
Rüzgâr perdesi olarak kullanılan ağaç ve çalılar toprak üstünde (dal, gövde ve yapraklarıyla) ve altında (kökleriyle) organik madde, yani karbon tutumunu sağlar. Ağaçlar büyüdükçe toprak bu organik madde artışından daha fazla faydalanır ve verimi artar.
Rüzgâr perdesinin oluşturduğu bitki örtüsü, sıcak günlerde rüzgârın toprak nemini alıp götürmesini engelleyerek, kışın ise yağışların toprak üzerindeki akışını yavaşlatarak toprakta daha çok su tutulmasını sağlar.
Rüzgâr perdeleri pek çok yaban hayvanına yaşam alanı ve yiyecek sağlar. Bu hayvanların bölgede bulunması sanılanın aksine çiftçiye zarardan çok yarar sağlar.
Rüzgâr perdesi bulunan alanlarda doğal olarak çoğalan bazı kuş ve böcek türleri tarım zararlılarının doğal avcıları olduklarından tarlalardaki ilaçlama ihtiyacını azalttıkları bilinmektedir. Süne yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakarak sünenin üremesini önleyen Trissolcus böceği kışın konaklamak için iğde ağaçlarını tercih ettiğinden, iğde ağaçları ile yapılan bir rüzgâr perdesi aynı zamanda süne ile mücadeleye destek verir.
Kaynak
TRGM
Photo by American Public Power Association on Unsplash